fbpx
NaslovnicaGlavna vijestDanas prve isplate za bivše radnike rudarsko metalske industrije

Danas prve isplate za bivše radnike rudarsko metalske industrije

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Prve isplate za bivše radnike rudarsko metalske industrije počeće danas, saopštili su iz Ministarstva ekonomskog razvoja.

Iz tog resora su još jednom pozvali bivše radnike da se prijave za ostvarivanje finansijske podrške, u skladu sa Zakonom o ostvarivanju prava na finansijsku podršku licima koja su bila zaposlena u preduzećima u sektoru rudarske i metalske industrije.

Prijave su otvorene do 10. marta, a potrebna dokumentacija, u originalu ili ovjerenim kopijama, dostavlja se u pisanoj formi na adresu Ministarstva.

„Ministarstvo je formiralo i Komisiju za razmatranje prijava i ispunjenosti uslova za dodjelu finansijske podrške, a nakon obrade prijava sa aspekta relevantnosti i validnosti dokumentacije i izvršenih provjera ispunjenosti uslova, svakodnevno se pripremaju rješenja koja se dalje upućuju Ministarstvu finansija i socijalnog staranja na isplatu“, navodi se u saopštenju.

Do sada je urađeno preko 160 rješenja, a broj obrađene dokumentacije i donesenih rješenja se svakodnevno uvećava za nekoliko desetina.

Prijem zahtjeva od bivših zaposlenih počeo je 10. januara i do danas je prispjelo 1,31 hiljada prijava.

„Bivši radnici rudarsko-metalskog sektora, koji ispunjavaju uslove propisane Zakonom, imaju pravo na finansijsku podršku u neto iznosu do 12 hiljada EUR, koji će biti isplaćen u četiri rate, od kojih će prva biti najkasnije do 31. marta ove godine“, dodali su iz Ministarstva.

Zakon je pripremilo Ministarstvo ekonomskog razvoja, a na predlog Vlade je usvojen u Skupštini 29. decembra prošle godine. Predstavlja prvi zakon kojim je započeta borba za ispravljanje dugogodišnje nepravde koju su trpjeli radnici Crne Gore.

„Zakonom je definisano da ostvarivanje prava na finansijsku podršku imaju lica koja su bila zaposlena u preduzećima u sektoru rudarske i metalske industrije, a u čijoj vlasničkoj strukturi je bila država i kojima je prestao radni odnos uvođenjem stečaja u tim društvima“, zaključuje se u saopštenju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije