fbpx
NaslovnicaMINA BusinessDa je Skupština usvojila zakone bilo bi više novca

Da je Skupština usvojila zakone bilo bi više novca

Podgorica, (MINA- BUSINESS) – Naplata državnih prihoda u julu bila je 18,2 miliona EUR manja od plana iz budžeta, a najviše je pala naplata doprinosa na zarade gdje je umjesto 51,7 miliona prihodovano 43,2 miliona, saopšteno je iz Ministarstva finansija i socijalnog staranja.

Takođe je pala naplata poreza na dohodak fizičkih lica sa planiranih 15,5 miliona EUR na deset miliona i poreza na dobit pravnih lica sa 7,4 miliona EUR na 6,3 miliona EUR, prenose Vijesti.

Iz Ministarstva finansija i socijalnog staranja su naveli da se to desilo zbog toga što je Skupština usvojila budžet, ali ne i sve predložene zakone koji bi trebalo da utiču na ostvarenje tog budžeta.

”Odstupanje prihoda u dijelu poreza na dohodak zabilježeno je zbog planiranih, nerealizovanih efekata Zakona o izmjenama i dopunama zakona o porezu na dohodak fizičkih lica zbog neusvojenog Predloga zakona o poreskoj administraciji, kojim je trebalo da budu stvorene pretpostavke za ubiranje prihoda po osnovu oporezivanja neprijavljenog prihoda, kao mjere predložene u sklopu Zakona o budžetu za ovu godinu”, rekli su iz Ministarstva.

Imajući u vidu da te izmjene nijesu usvojene, već je Predlog zakona još u skupštinskoj proceduri nijesu se stekli uslovi ni za ubiranje prihoda po ovom osnovu.

“Međutim, i pored toga, bolja naplata prihoda tokom ljetnje turističke sezone u najvećoj mjeri kompenzovala je efekte neusvajanja izmjena zakona planiranih u sklopu svih mjera predviđenih u cilju širenja poreske baze, odnosno generisanja novih prihoda shodno Zakonu o budžetu za ovu godinu”, naveli su iz Ministarstva.

Oni su kazali da je naplata ukupnih prihoda budžeta u periodu januar – jul ove godine na nivou je od 99,6 odsto planirane, što ukazuje na uspješnost planiranja prihoda u godini izuzetne ekonomske neizvjesnosti izazvane pandemijom.

Naplata poreza na dobit za cijeli period januar – jul te da je iznos za čitavu ovu godinu već premašen, što, kako smatraju, ukazuje na poresku disciplinu i u periodu velikog ekonomskog pada zabilježenog u prošloj godini.

Skupština nije usvojila ni predlog o povećanju akciza, ali je naplata te dažbine, i bez toga, bila na nivou planirane.

Stavka ostali prihodi navedena je u iznosu od 30,2 miliona i za 5,8 miliona je manja od plana. Iz Ministarstva navode da se ovi prihodi ostvareni na osnovu odluke Vlade da državna preduzeća višak dobiti uplate u državnu kasu, što je u najvišem obimu uradila Elektroprivreda.

”Izvršenje po ovom osnovu rezultat je uplata privrednih društava shodno njihovim konačnim finansijskim iskazima. Imajući u vidu da je ova kategorija prethodno planirana na bazi procjene finansijskih rezultata svih privrednih društava u većinskom vlasništvu države, razlika je rezultat ostvarene i prethodno procijenjene vrijednosti”, naveli su iz Ministarstva.

Na pitanje zbog čega je u julu izdatak za bruto zarade zaposlenih u državnom sektoru povećan dva miliona u odnosu na plan, na ukupno 43,8 miliona iz Ministarstva su odgovorili da je izdatak za bruto zarade u najvećem dijelu uvećan usljed povećanih troškova po ovom osnovu ostvarenih u skladu sa isplaćenim prazničnim časovima usljed rada za vrijeme državnih praznika (13. jul), a u skladu sa Zakonom o radu i Opštim kolektivnim ugovorom.

“Izvještajem o izvršenju budžeta kategorija bruto zarada vremenski se usklađuje i ne predstavlja prikaz izvršenja ovog izdatka na gotovinskoj osnovi”, dodaje se iz Ministarstva.

Za kapitalni budžet u junu isplaćeno je 13,2 miliona, što je 11 miliona manje od plana, dok je za transfere institucijama, pojedincima NVO i javnom sektoru uplaćeno 18,9 miliona ili 2,1 milion manje od plana.

”Ostvarenje kapitalnih izdataka u najvećoj mjeri opredjeljuje povlačenje sredstava od izvođača radova na projektu izgradnje prioritetne dionice auto-puta, shodno dinamici izvođenja radova. U vezi sa navedenim, a shodno planiranom završetku izvođenja radova do 30. novembra ove godine, očekuje se veća realizacija sredstava u odnosu na planiranu u narednim mjesecima. U dijelu transfera ostvarenje u odnosu na plan opredjeljuje dinamika trošenja sredstava po ovom osnovu od strane potrošačkih jedinica i njihovih prioriteta i zakonskih obaveza u pojedinim mjesecima”, naveli su iz Ministarstva.

Plaćena garancija od 3,9 miliona EUR u julu odnosi se na obavezu po osnovu aktivirane garancije po kreditu kineske Exim banke, za brodove Crnogorske i Barske plovidbe, što su zatekli kao još jedan problem iz ranijeg perioda.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

CEDIS

U četvrtak zbog radova isključenja struje u više opština

Zbog planiranih radova na mreži, u četvrtak 25. aprila, bez napajanja električnom energijom će...