fbpx
NaslovnicaBusiness Top StoryCrnoj Gori treba domaći brend cigareta

Crnoj Gori treba domaći brend cigareta

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Stvaranje domaćeg brenda cigareta bilo bi značajno za dalji razvoj duvanske industrije u Crnoj Gori, ocijenila je izvršna direktorica Novog duvanskog kombinata Podgorica (NDK), Savka Darmanović.

Ona je Dnevnim novinama kazala da su planovi kompanije za ovu godinu povećana proizvodnja i otkup duvana od individualnih proizvođača, kao i pokretanje novih kapaciteta i otvaranje 90 radnih mjesta.

“Od kraja septembra proizveli smo šest brendova cigareta. Nastavljamo sa uvođenjem novih brendova i radimo na daljem širenju asortimana. Sve tri proizvodne linije, od kojih jedna za proizvodnju king size cigareta, druga super slim i treća za proizvodnju filter tube cigareta, u pogonu su i rade u instaliranom kapacitetu”, kazala je Darmanović.

Prema njenim riječima, proizvodnja se realizuje uz poštovanje standarda profesije, uspostavljenih normativa i uz ispunjenje regulatornih obaveza koje je novi menadžment postavio kao prioritetan zadatak. Precizna evidencija i praćenje troškova, planiranje, mjerenje učinaka i efikasnosti proizvodnje uz implementaciju novih softverskih rješenja integrisani su u savremeni sistem organizacije posla i upravljanja kvalitetom.

Što se zaposlenosti tiče, kako je dodala, u NDK-u radi 56 domaćih radnika, od čega 80 odsto u proizvodnji.

“Oprema u fabrici je savremena, nova i samim tim zahtjevna za rukovanje. Zbog toga BMJ industries povremeno angažuje i svoju radnu snagu u procesu instaliranj a proizvodnih linija, njihovog stavljanja u funkciju, te stiranja i proizvodnje, kao i obuke domaćih radnika za rukovanje sistemima. Uspjeh zaposlenih u proizvodnji je kontinuiran na proizvodnim linijama, ali i u organizaciji proizvodnje u svim fazama”, navela je Darmanović.

Ona je dodala da će se broj zaposlenih u ovoj godini povećati, jer je planirana izgradnja još jednog objekta za primarnu proizvodnju.

“Dakle, izgradnjom druge faze i stavljanjem u funkciju hale za primarnu proizvodnju taj broj će biti oko 90. U tom pogonu duvan će se otkupljivati, obrađivati i pripremati za sekundarnu proizvodnju. Trenutno, otkupljeni duvan se šalje na obradu van Crne Gore”, precizirala je Darmanović.

Aktivacijom planiranog pogona stvoriće se i uslovi obrade duvana proizvođača iz regiona, što će omogućiti povećanje proizvodnje i niže troškove, a samim tim i veće prihode kompaniji.

“Proizvodni proces će se time zaokružiti u finansijskom i tehnološkom smislu”, najavila je Darmanović.

Najčitanije