fbpx
NaslovnicaGlavna vijestCrnoj Gori 60 miliona iz fonda makrofinansijske podrške EU

Crnoj Gori 60 miliona iz fonda makrofinansijske podrške EU

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Evropska komisija (EK) usvojila je predlog o makro-finansijskoj podršci (MFA) od tri milijarde EUR za deset zemalja procesa proširenja i partnerskih zemalja, od čega će Crnoj Gori biti na raspolaganju 60 miliona EUR.

Iz EK je saopšteno da će sredstva makrofinansijske pomoći biti dostupna tokom 12 mjeseci u formi zajmova po visoko povoljnim uslovima, prenosi portal RTCG.

EK je usvojila predlog kako bi im pomogla da se ograniče ekonomske posljedice uzrokovane pandemijom koronavirusa.

Predlog je na vrhu strategije paketa Team Europe, koji obuhvata opsežni i ciljani odgovor kako bi se pomoglo partnerskim zemljama u borbi sa pandemijom koronavirusa.

Iz Komisije su naveli da to predstavlja važan pokazatelj solidarnosti EU sa ovim zemljama, u vrijeme krize bez presedana.

Predlog, koji prati preliminarne procjene finansiranja, predviđa da Crnoj Gori bude raspoređeno 60 miliona EUR, dok će ostala sredstva makrofinansijske podrške biti omogućena Albaniji 180 miliona, Bosni i Hercegovini (BiH) 250 miliona, Gruziji 150 miliona, Jordanu 200 miliona, Kosovu 100 miliona, Moldaviji 100 miliona, Sjevernoj Makedoniji 160 miliona, Tunisu 600 miliona i Ukrajini 1,2 milijarde EUR.

Izvršni potpredsjednik za resor Ekonomija u funkciji građana, Valdis Dombrovskis, kazao je da je podrška njihovim susjedima neophodna tokom krize kako bi cijeli region bio stabilan.

„Kao dio globalnog odgovora EU na pandemiju koronavirusa, moramo da pomognemo susjednim zemljama u ublažavanju najgoreg ekonomskog uticaja. Ovi ‘krizni programi makro-finansijske pomoći’ omogućiće da deset zemalja obezbijedi makroekonomsku stabilnost, da sašuvaju građane i preduzeća tokom krize”, kazao je Dombrovskis.

Evropski komesar za ekonomiju, Paolo Gentiloni pozvao je Evropski parlament i Savjet da odobre taj važan paket.

“Evropska solidarnost ne smije da stane na granicama EU. U globalnoj krizi, stojimo ili padamo zajedno. Danas, EK je preduzela odlučan korak da pomogne deset zemalja u susjedstvu u borbi protiv koronavirusa“, kazao je Gentiloni.

Sredstva makrofinansijske pomoći biće dostupna tokom 12 mjeseci u formi zajmova po visoko povoljnim uslovima kako bi se pomoglo ovim zemljama da pokriju neposredne i hitne finansijske potrebe.

Zajedno sa podrškom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), sredstva mogu doprinijeti jačanju makroekonomske stabilnosti i stvaranju prostora za dodjeljivanje pomoći za zaštitu građana i ublažavanje negativnih socio-ekonomskoh posljedica koronavirusa.

U EK su naveli da taj instrument takođe ostaje dostupan za druge zemlje koje se suočavaju sa problemima platnog bilansa.

Predlog komisije treba da usvoje Evropski parlament i Savjet EU.

Iz Komisije su podsjetili da pored makrofinansijske pomoći, EU podržava susjedstvo i Zapadni Balkan kroz niz drugih instrumenata, uključujući humanitarnu pomoć, budžetsku podršku, tematske programe, tehničku pomoć kao i preusmjeravanje sredstava i garancija iz Evropskog fonda za održivi razvoj kako bi se podržalo investiranje u sektore koji su najteže pogođeni pandemijom.

Najčitanije