fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCrnogorske proizvode pozicionirati na najistaknutijim mjestima u trgovinama

Crnogorske proizvode pozicionirati na najistaknutijim mjestima u trgovinama

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Građanski pokret URA predložio je Vladi da uvede mjeru po kojoj bi se u svim velikim marketima na udarnim pozicijama našli domaći proizvodi iz Crne Gore kako bi se pomoglo ekonomiji usljed posljedica panedemije koronavirusa.

Potpredsjednik URA-e, Filip Adžić, kazao je da kao jedno od rješenja za ublažavanje posljedica krize koju je izazvao koronavirus vidi veći plasman domaćih crnogorskih proizvoda.

“Svjesni smo da je pandemija izazvana koronavirusom, osim zdravstvene proizvela i veliku ekonomsku krizu koja naročito pogađa zemlje poput Crne Gore koje su dominantno uvozničke i čija se ekonomija u velikoj mjeri oslanja na turizam. To bi omogućilo preživljavanje i oporavak značajnog broja malih i srednjh preduzeća, očuvanje radnih mjesta, kao i smanjenje uvoza koji je dramatično visok u odnosu na izvoz”, naveo je Adžić u saopštenju.

On je kazao da u post Covid-19 vremenu, crnogorske institucije, osim podizanja svijesti kod građana o kupovini domaćih proizvoda koje je rađeno kroz kampanje “Kupujmo domaće”, moraju napraviti odlučnije i konkretnije korake i uticati na trgovine da u svojim objektima na najboljim pozicijama izlažu upravo crnogorske proizvode ili da ukoliko postoje uslovi formiraju posebne sektore za domaće proizvode kako bi kupcima bili dostupniji.

“Ovo će biti svojevrstan test za crnogorske institucije, da pokažu koliko su zapravo nezavisne od tajkunskih i uvozničkih lobija i koliko im je stalo do crnogorskog proizvođača, u krajnjem do crnogorske privrede i ekonomije. Ovim mjerama ne bi štitili samo malog i srednjeg proizvođača u Crnoj Gori i zapošljene u njihovim firmama već i kompletne njihove porodice”, naveo je Adžić.

On je rekao i da, kada se govori o toj temi, treba pomenuti da značajnu ulogu mogu imati inicijative građana poput “Biraj crnogorsko” čija kampanja ima za cilj upravo veći plasman domaćih crnogorskih proizvoda i podsticaj proizvođačima.

“Građanski pokret URA će nastaviti proaktivno da djeluje i ukazuje na potrebu kupovine domaćih crnogorskih proizvoda jer samo uz jake domaće proizvođače možemo imati održivu ekonomiju”, zaključio je Adžić.

Najčitanije