fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCrnogorska privreda posluje sve bolje

Crnogorska privreda posluje sve bolje

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Crnogorska privreda posluje sve bolje, što potvrđuje rast prijavljene dobiti i naplaćenih poreza, ocijenjeno je na sastanku predstavnika Poreske uprave (PU) i Privredne komore (PKCG).

“U Crnoj Gori je evidentan rast prijavljene dobiti i naplaćenih poreza, što govori o tome da privreda sve bolje posluje”, saopšteno je na sastanku predsjednika PKCG Vlastimira Golubovića i direktora PU Miomira M. Mugoše.

PU je, kako su podsjetili, prošle godine naplatila 75 miliona EUR poreza na dobit, što je za šest miliona, ili devet odsto više nego 2018.

“To je za tri miliona veći iznos u odnosu na planirani”, navodi se u saopštenju.

Učesnici sastanka razgovarali su i o ekonomskim kretanjima, na temelju analize „Crnogorska privreda u 2019. godini” koju je uradila PKCG.

Golubović je kazao da se nastavlja dinamičan rast crnogorske ekonomije po stopi koja je među najvećim u Evropi.

Rastu ekonomije, kako je rekao, najviše doprinose investicije koje su prošle godine veće 15 odsto u odnosu na 2018.

“Rezultati zabilježeni u brojnim privrednim granama, prije svega turizmu, građevinarstvu, trgovini, što prati i rast zaposlenosti po stopi 8,2 odsto, uvjeravaju da će taj trend biti nastavljen”, kazao je Golubović.

On je tokom sastanka ponovio raniju inicijativu te asocijacije da se u procesu elektronske fiskalizacije privrednici, posebno mali, ne opterećuju troškovima nabavke neophodne opreme, već da ih preuzme Vlada.

Golubović je zatražio da testni period primjene zakona o elektronskoj fiskalizaciji bude što duži i obuhvati što više obveznika u ruralnim područjima da bi se utvrdilo da li je adekvatna pokrivenost internetom za tu namjenu.

On je istakao zalaganje privrede da se proizvodna preduzeća oslobode poreza na dobit koju reinvestiraju u tehnološke kapacitete i nova radna mjesta, da se raspon stope poreza na nepokretnosti za privredne objekte smanji na 0,25 do 0,5 odsto, umanji porez na dodatu vrijednost (PDV) na svježu ribu, jaja i prerađevine od mesa i da se u hotelima na služenje hrane primjenjuje niža stopa PDV od sedam odsto, nezavisno od kategorije.

Kako se navodi, prilkom predavanja finansijskih izkaza, PKCG će insistirati na potpunom i tačnom popunjavaju statističkog aneksa.

Mugoša je rekao da PU najbolje prepoznaje da Crna Gora ima značajan poreski potencijal, kojem znatno doprinosi i oko 4,38 hiljada novih privrednih subjekata u prošloj godini.

Kako je naveo, na naplatu poreza utiče i rast fiskalne kulture obveznika, što PU omogućava da manje primjenjuje represivne mjere.

“U prethodne četiri godine naplatili smo oko 4,17 milijardi EUR poreza čime smo premašili plan za 201 milion”, naveo je Mugoša, dodajući da je u prošloj godini naplaćeno 80 miliona EUR više od planiranog.

Kako je kazao, u prethodne četiri godine nivo dospjelog poreskog duga smanjen je za 210 miliona EUR i on je 31. decembra prošle godine iznosio oko 378,14 miliona EUR.

“Tokom trajanja programa reprograma poreskog duga ukupno je naplaćeno 62,7 miliona EUR”, naveo je Mugoša i dodao da očekuje da će u naredne dvije godine taj iznos preći 100 miliona EUR.

PU, kako je naveo, i na taj način podržava održivo poslovanje privrednih subjekata.

Kako je dodao Mugoša, PU je dobila priznanje kao najtransparentnija državna organizacija u Crnoj Gori i regionu.

Najčitanije