fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCrnogorska i Barska plovidba uplatile rate za brodove

Crnogorska i Barska plovidba uplatile rate za brodove

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Crnogorska i Barska plovidba uplatile su u utorak prve ovogodišnje rate kredita kineskoj Eksim banci u ukupnom iznosu od 4,9 miliona USD, saopšteno je Pobjedi iz tih brodarskih kompanija.

Iz državnog budžeta je isplaćeno 4,54 miliona USD, a ostatak od 305 hiljada USD platila je Barska plovidba iz sopstvenih sredstava.

Od početka otplate zajmova za kupovinu četiri broda tih kompanija do sada je isplaćeno 35,7 miliona USD, od čega 25,5 miliona USD iz budžeta.

Vlada je dala garancije brodarskim kompanijama za dobijanje tih kredita.

Iz Crnogorske plovidbe su podgoričkom listu kazali da je uplaćena osma rata kredita Eksim banci u iznosu od 2,84 miliona USD.

Naredna rata kredita dospijeva 21. jula ove godine u iznosu od 2,8 miliona USD.

U kotorskoj kompaniji smatraju da trenutne ugovorene najamnine brodova nijesu dovoljne da bi mogli samostalno da otplaćuju kredit Eksim banci, iako su, kako tvrde, veće u odnosu na trenutne tržišne.

“U ovom momentu možemo reći da će Crnogorska plovidba svakako učestvovati u dijelu otplate kredita prilikom uplate naredne rate prema Eksim banci”, rekli su predstavnici te kompanije.

Iz Barske plovidbe je saopšteno da je su platili drugu ratu kredita, a prvu ovogodišnju od dva miliona dolara kineskoj Eksim banci za kupovinu brodova Bar i Budva.

Od tog iznosa 1,7 miliona USD je obezbijeđeno iz državnog budžeta, a 305 hiljada USD iz sredstava Barske plovidbe.

Naredna rata kredita i toj brodarskoj kompaniji dospijeva 21. jula i iznosi oko dva miliona USD.

Predstavnici te kompanije tvrde da čine maksimalne napore da povećaju poslovne prihode i smanje rashode.

Oni su kazali da je, s obzirom na to da je za ovu poslovnu godinu potpisan bolji komercijalni ugovor sa dosadašnjim unajmiteljem brodova, kompanijom Sea Pioneer iz Londona, za očekivati da će se iz priliva od budućih vozarina lakše servisirati obaveze.

“Da li će to biti dovoljno za samostalno vraćanje kredita ostaje da se vidi, s obzirom na velike obaveze koje ćemo imati ove godine po osnovu obaveznog petogodišnjeg remonta i ugradnju sistema za prečišćavanje balastnih voda, shodno međunarodnim propisima, za koje će prema procjenama biti neophodno izdvojiti takođe oko dva miliona USD”, poručili su iz barske kompanije.

Ugovor o kreditu sa Eksim bankom za kupovinu dva broda Crnogorske plovidbe pod nazivima 21. maj i Kotor zaključen je 26. januara 2010. godine.

Ugovorena cijena za oba broda je bila 55,76 miliona USD. Ukupan kredit bez kamate je iznosio 47,39 miliona USD, a ukupna kamata iznosi 11,16 miliona USD.

Do sada je isplaćeno ukupno 27,3 miliona USD, od čega je država uplatila 23,8 miliona USD, a kompanija 3,6 miliona.

Kada se tome doda i učešće od 15 odsto od 8,36 miliona USD, Crnogorska plovidba je do sada ukupno uplatila 12 milona USD. Preostali dug po osnovu kredita iznosi 31,26 miliona USD.

Barska plovidba je 2012. godine potpisala ugovor o nabavci dva broda, a kreditna sredstva od 46,4 miliona USD su obezbijeđena od Eksim banke. Ta kompanija je od kada je kredit za kupovinu brodova postao efektivan, 2013. godine, pa sve do utorka, redovno izmirivala svoje obaveze prema kineskoj Eksim banci iz sopstvenih sredstava.

Te obaveze su se sastojale od plaćanja kamate na kredit u toku petogodišnjeg grejs perioda, kao i prve rate kredita od oko dva miliona USD u julu prošle godine kada je istekao grejs period i počeo period otplate glavnice kredita.

Do sada je po osnovu kreditnih obaveza za dva broda barske kompanije isplaćeno 8,4 miliona USD.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

Najčitanije

Mandić i Knežević na vojnoj vježbi u Srbiji

Podgorica, (MINA) - Predsjednik Skupštine Andrija Mandić i šef Demokratske narodne partije (DNP) Milan...