fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCrna Gora tone u ekonomsku krizu

Crna Gora tone u ekonomsku krizu

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Crna Gora, otkako je parlamentarna većina formirala novu Vladu, sve dublje tone u ekonomsku i socijalnu krizu, ocijenili su iz Građanske inicijative 21. maj.

“Raskošna nesposobnost nove vlasti dovela je do stope nezaposlenosti od preko 22 odsto i pada bruto domaćeg proizvoda (BDP) u prvom kvartalu od preko šest odsto. Istovremeno, pad stranih investicija i sve veća razočaranost stranih ulagača dodatno vuču našu zemlju u ekonomski ponor, dok su Vladina očekivanja od turističke sezone pretenciozna i nerealna”, navodi se u saopštenju.

Iz Građanske inicijative su kazali da odsustvo minimalnog dara za podsticanje preduzetničke ekonomije u bilo kom privrednom sektoru svjedoči o najnesposobnijoj višestranačkoj vladi koju je Crna Gora imala.

“Vlast koja nije bila u stanju da donese budžet pola godine i koja pritom nije u stanju da makar milimetar odmakne u evropskim integracijama, dramatično je štetočinska. Ova Vlada nije u stanju ni da pokrene projekte koji ne podliježu procedurama javnih nabavki ili prethodnom usvajanju budžeta, poput projekata koje direktno finansira Brisel, a realizuju se u skladu sa EU pravilima”, kazali su iz Građanske inicijative.

Oni su dodali da je primjer izgradnja Klinike za infektivne bolesti i dermatovenerologiju, vrijedna osam miliona EUR, za koju je projektna dokumentacija pripremljena prošle godine iz sredstava EU.

“Osim toga, više od deset miliona EUR iz IPA fondova takođe su zarobljeni. Dok privreda vapi za finansijskim sredstvima i društvo se socijalno urušava, takozvana ekspertska Vlada se davi u diletantizmu i dezorijentaciji”, navodi se u saopštenju.

Iz Građanske inicijative 21. maj su kazali da u zapećku rastrojene državne politike ostaju i “milosrdne kombinacije” koje Vlada očekuje od Brisela i isforsiranih evropskih banaka, u vezi sa servisiranjem javnog duga.

Najčitanije