fbpx
NaslovnicaBusiness Top StoryCrna Gora se znatno skuplje zadužila

Crna Gora se znatno skuplje zadužila

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Кamatna stopa po kojoj se Crna Gora zadužila emitovanjem obveznica na domaćem tržištu dva do tri puta je veća od one po kojoj su se istim putem zadužile Srbija i Hrvatska, pokazali su podaci konsultantske kuće Fidelity Consulting.

Кamatna stopa na nedavno emitovanih 50 miliona eurskih obveznica Crne Gore iznosila je 3,5 odsto s rokom dospijeća od sedam godina, što je Ministarstvo finansija proglasilo velikim uspjehom, piše Dan.

„Srbija je nedavno emitovala eurske obveznice vrijedne milijardu EUR na sedam godina s kamatnom stopom od 1,5 odsto, dok je Hrvatska emitovala obveznice vrijedne 1,5 milijardi EUR na deset godina s kamatnom stopom od 1,325 odsto. Кao lideri u regionu, plaćamo najveće kamate na obveznice kada je likvidnost na tržištima kapitala ogromna“, naveli su iz Fidelity Consultinga.

Vlada je do sada od planiranih 190 miliona EUR zaduženja putem prodaje državnih obveznica uspjela da se zaduži 138 milion. To znači da je od 190 hiljada obveznica prodato skoro 138 hiljada i da bi do kraja godine Vlada trebalo da proda još 52 hiljade obveznica.

Cijena jedne obveznice je hiljadu EUR.

Ove godine su emitovane dvije tranše obveznica, a do kraja godine je planirano još.

Vlada se u ovoj godini zadužila 210 miliona EUR, od čega putem emitovanja državnih obveznica u dvije tranše 138 miliona.

Izvršna vlast namjerava da se u ovoj godini zaduži 620 miliona EUR. Nedostajuća sredstva u budžetu iznose 556 miliona EUR, a finansiraće se sa 370 miliona iz kredita i pozajmica, sa šest miliona od prodaje imovine i sa 180 miliona korišćenjem depozita.

Najčitanije