fbpx
NaslovnicaBusiness Top StoryCrna Gora proglašena zvijezdom Mediterana 

Crna Gora proglašena zvijezdom Mediterana 

Zagreb, (MINA-BUSINESS) – Crna Gora je, prema ocjeni Evropske komisije za putovanja, proglašena zvijezdom Mediterana u prva tri mjeseca ove godine, jer je, prema evropskim statističkim podacima, ostvarila rast noćenja od 29 odsto i dolazaka od 49 odsto, piše hrvatski Jutarnji list.

Kako navodi list, stručnjaci upozoravaju da Crna Gora, u odnosu na hrvatsko promišljanje turizma, i te kako ima komparativnih prednosti.

Crna Gora je, kako se dodaje, u odnosu na Hrvatsku, jaka zbog investicijskih paketa po uzoru na Tursku.

“Oni ulagačima u prvih nekoliko godina nude vađenje dozvola u samo nekoliko mjeseci i oslobođenje od nameta kako bi lakše prebrodili prve tri godine, odnosno vrijeme u kojem se hotel tek postavlja na noge. Osim toga, svoje rezultate podebljali su još i jeftinim benzinom za nautičare, oslobađanjem od visokih troškova, i sve je to uticalo na rezultat”, piše Jutarnji list.

Državnik sekretar u crnogorskom Ministarstvu održivog razvoja i turizma, Damir Davidović, kazao je za hrvatski list da Crna Gora u posljednjih 15 godina, izuzev jedne, ostvaruje kontinuirani rast prometa.

On je objasnio da Crna Gora danas ima 43 hiljade kreveta u objektima kolektivnog smještaja, od čega se 52 odsto odnosi na kategorije četiri ili pet zvjezdica.

“Investitorima su ponuđeni i znatno bolji poreski uslovi. Dok porez na dodatu vrijednost (PDV) u zemlji iznosi 21 odsto, na smještaj u hotelima on je na nivou od sedam, dok za hotele sa pet zvjezdica iznosi sedam odsto na sve usluge”, zaključio je Davidović.

Najčitanije

Futsal reprezentacija na turniru u Novigradu

Podgorica, (MINA) - Omladinska futsal reprezentacija Crne Gore naredne sedmice učestvovaće na turniru u...