fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCrna Gora očekuje izdašniju podršku EU

Crna Gora očekuje izdašniju podršku EU

Cetinje, (MINA-BUSINESS) – Crna Gora očekuje izdašniju podršku Evropske unije (EU) kako bi se što prije normalizovala ekonomska situacija, saopštio je gradonačelnik Prijestonice Cetinje, Aleksandar Kašćelan.

Kašćelan, koji je i član Upravnog odbora Zajednice opština, kazao je na bilateralnom sastanku sa predsjednikom Regionalnog vijeća Veneta iz Italije, Robertom Ciambettiem, da Crnu Goru, kao i većinu zemalja Zapadnog Balkana, očekuje dugotrajni ekonomski oporavak od pandemije koronavirusa.

Kašćelan i Ciambetti su, u svojstvu kopredsjedavajućih Zajedničkog savjetodavnog odbora (ZSO) Komiteta regiona EU i Crne Gore, održali drugi bilateralni online sastanak, organizovan u saradnji Zajednice opština i Komiteta regiona EU.

Iz Prijestonice je saopšteno da su Kašćelan i Ciambetti razgovarali o stanju sa koronavirusom u Italiji i Crnoj Gori i konstatovali da se situacija popravlja, uz nadu da će vakcinacija doprinijeti bržem završetku pandemije.

Kašćelan je podsjetio da je Prijestonica Cetinje pripremila treći paket mjera pomoći privredi i građanima i dodao da je želja lokalne uprave da preduzeća opstanu i prebrode izazove, kako je rekao, „posljednjeg talasa epidemije“.

On je ocijenio da je najveći izazov za predstojeću turističku sezonu i dalje nepovoljna epidemiološka situacija.

Kašćelan je podsjetio da se na nivou lokalnih samouprava i države koordinirano sprovode aktivnosti kako bi se stanje poboljšalo.

Na sastanku je razgovarano i o pripremi naredne sjednice ZSO, koja će se održati sredinom juna ove godine.

Za sjednicu su predložene teme koje se tiču unapređenja sektora turizma nakon pandemije, kao i toga na koji način zajednički privući sredstva iz EU fondova za sektor turizma i revitalizaciju kulturnih i umjetničkih dobara.

“Nadam se da će obje strane Jadranskog mora imati nesmetan oporavak od posljedica izazvanih koronakrizom i da će se naše ekonomije brzo oporaviti. U narednim mjesecima imaćemo priliku da se sretnemo u Veneciji kako bismo konkretno razgovarali o procesu evropskih integracija Crne Gore”, zaključio je Ciambetti.

ZSO između Komiteta regiona EU i Crne Gore formiran je odlukom Savjeta za stabilizaciju i pridruživanje Crne Gore i EU.

Glavni cilj osnivanja je promovisanje dijaloga i saradnje između regionalnih i lokalnih vlasti EU i lokalnih vlasti Crne Gore.

Najčitanije