fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCrna Gora napravila krupne korake u oblasti socijalnog dijaloga

Crna Gora napravila krupne korake u oblasti socijalnog dijaloga

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Crna Gora je prethodnih godina napravila krupne korake u oblasti socijalnog dijaloga i izgradila korektne odnose međusobnog uvažavanja, povjerenja i potrebe konsultovanja sa socijalnim partnerima, ocijenjeno je na sastanku delegacija crnogorskog Socijalnog savjeta i Socijalno-ekonomskog savjeta Srbije.

Predsjednik crnogorskog Socijalnog savjeta i ministar rada i socijalnog staranja, Kemal Purišić, kazao je na sastanku delegacija u Podgorici da uz sve uspjehe i postignute rezultate i dalje ima prostora za unaprjeđenje odnosa.

„Na to nas konstantno upućuje Međunarodna organizacija rada (MOR) i zadaci koje smo u obavezi da ispunjavamo na putu evropskih integracija“, rekao je Purišić.

Purišić je, kako je saopšteno iz Ministarstva rada i socijalnog staranja, u tom kontekstu posebno istakao značaj saradnje sa drugim savjetima.

„Socijalni dijalog je fleksibilan proces koji uvjek poprima konture unutar društva u kome se sprovodi i zahtijeva strpljiv i posvećen rad svih socijalnih partnera. Evropske integracije nam otvaraju široko polje saradnje i konsultacija koje prevazilaze granice naših država“, naveo je Purišić.

Predsjednik Socijalno-ekonomskog savjeta Srbije, Miloš Nenezić, smatra da to tijelo funkcioniše bolje nego ikada do sada, uz napomenu da ima nesuglasica, ali da treba napraviti kompromis među socijalnim partnerima.

„Nastojimo da pomirimo sve strane, da budu zadovoljni i sindikati i poslodavci“, poručio je Nenezić.

Na sastanku su analizirana rješenja iz važećih zakona o ekonomsko-socijalnim savjetima u dvije države i razmjenjena iskustava i dobre prakse u njihovoj primjeni.

Razgovarano je i o zajedničkom učešću socijalnih partnera dva savjeta na konkursima Evropske komisije (EK), kao i o mogućnostima intenziviranja saradnje koja bi podrazumijevala zajedničke sastanke dva ili tri puta godišnje.

Najčitanije

NP Biogradska gora sjutra otvoren za posjetioce

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Nacionalni park (NP) Biogradska gora biće od sjutra otvoren za posjetioce. "Posjetioci...