fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCrna Gora mora da razvije funkcionalnu tržišnu ekonomiju

Crna Gora mora da razvije funkcionalnu tržišnu ekonomiju

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Crna Gora, u pogledu ekonomskih kriterijuma, mora da razvije funkcionalnu tržišnu ekonomiju i stekne sposobnost da se izbori sa konkurencijom, saopštila je šefica Delegacije Evropske unije (EU) u Crnoj Gori, Oana Kristina Popa.

„Ostvaren je određeni napredak u toj oblasti. Međutim, izbijanje epidemije virusa COVID-19 dovelo je do ozbiljnih izazova u ekonomiji, predstavljajući značajan pristisak za javne finansije“, kazala je Popa na konferenciji za novinare u EU Info centru povodom predstavljanja Izvještaja Evropske komisije (EK) o napretku Crne Gore.

U međuvremenu, kako je navela, uprkos određenim signalima u pravcu unapređenja poslovnog ambijenta, mjere za borbu protiv sive ekonomije su odgođene i stalno je prisutan veliki broj kompanija čiji su bankovni računi zamrznuti.

Prema njenim riječima, Crna Gora je obavila važan posao pripremajući se za sprovođenje pravne tekovine u većini oblasti.

„Sada, Crna Gora treba da se fokusira posebno na politiku konkurentnosti, ekonomsku i monetarnu politiku, statistiku i finansijsku kontorlu, a naročito na funkcionisanje pravosuđa i slobodu izražavanja“, rekla je Popa.

Ovogodišnji izvještaj sadrži niz jasnih preporuka i smjernica koje svi relevantni politički i društveni akteri treba da ispune i zajednički rade kako bi ostvarili brz napredak u reformama koje su neophodne za pristupanje Crne Gore EU.

Popa je saopštila da paket proširenja prepoznaje kompleksan ambijent koji je nastao usljed aktuelne epidemije virusa COVID-19, koja je pogodila ne samo Zapadni Balkan, već i države članice EU.

EU, kao glavni donator, trgovinski partner i investitor u Crnoj Gori, brzo je obezbijedila 53 miliona EUR za podršku građanima i sektorima koji su najviše pogođeni krizom izazvanom virusom COVID-19, kao i do 60 miliona EUR makrofinansijske podrške u vidu izuzetno povoljnih kreditnih sredstava.

Glavni pregovarač Crne Gore sa EU, Aleksandar Drljević je saopštio da je EK u najnovijem izvještaju konstatovala dobar napredak u poglavljima kao što su finansijske usluge, poljoprivreda i ruralni razvoj, bezbjednost hrane, porezi, socijalna politika i zapošljavanje i nauka i istraživanje.

„Dobar nivo spremnosti Crna Gora je postigla u poglavljima koji se odnose na privredno i pravo intelektualne svojine i energetiku“, zaključio je Drljević.

Najčitanije