fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCrna Gora ima veliki potencijal za razvoj inovacija

Crna Gora ima veliki potencijal za razvoj inovacija

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Crna Gora ima veliki potencijal za razvoj inovacija, startpova i unapređenje u oblastima digitalizacije i IT sektora, ocijenjeno je na sastanku ministra ekonomskog razvoja Jakova Milatovića sa predstavnicima Digital Den Hub-a, Darkom Ivanovićem i Nenadom Novovićem.

Kako je saopšteno iz Ministarstva ekonomskog razvoja (MER), Milatović je rekao da je taj resor prepoznajući vrijednost inovacija za cjelokupni ekonomski sektor one zauzimaju visoko mjesto na agendi Vlade, pokrenuo niz aktivnosti na polju jačanja inovacionih kapaciteta.

„Ali i kreiranja adekvatnog okruženja koje će podsticati razvoj inovacija. Zato želimo da pružimo punu podršku, svima koji dijele zajednički cilj, a to je unapređenje inovacionog ekosistema“, dodao je Milatović.

On je, kako se navodi, naglasio da je Vlada, pored brojnih aktivnosti na poboljšanju zakonodavnog okvira, usvojila Program za inovacije 2021-2024.

Prema riječima Milatovića, cilj Programa za inovacije je da na jednom mjestu prikaže sve relevantne programske linije podrške inovacijama koje su planirane u narednom periodu.

„Ministarstvo je raspisalo i prvi konkurs za dodjelu grantova za ranu fazu razvoja startap projekata, za koji je opredijelilo sredstva u iznosu od 200 hiljada EUR, sa vrijednošću podrške do 20 hiljada EUR po projektu, a na konkurs je pristiglo preko 30 prijava“, kazao je on.

Milatović je rekao da je Vlada formirala i Fond za inovacije kojim se jasno pokazuje opredjeljenje Crne Gore da još snažnije orjentiše svoj razvoj prema društvu baziranom na inovacijama.

Iz MER je saopšteno da su se sagovornici saglasili da je od velikog značaja za razvoj te oblasti zajednička saradnja, da se udruženim snagama, transparentno i uz dijalog, razmjenu iskustava i razumijevanje može dugoročno ostvariti korist na obostrano zadovoljstvo, kako za crnogorsko društvo tako i za ekonomiju.

Ivanovićem i Novović su, kako se navodi, predstavili rad Digital Den Hub-a, brojne uspjehe u povezivanju sa uspješnim kompanijama, renomiranim univerzitetima i inovatorima u Sjedinjenim Američkim Državama.

„Oni su rekli da su spremni da svoj rad dalje promovišu svim državnim institucijama, lokalnim samoupravama i svim subjektima koji žele da daju svoj doprinos u digitalnom razvoju Crne Gore“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je Milatović pohvalio rad te organizacije koja spaja ideje, inovacije i priprema IT kadrova za izlazak na globalno tržište, a kao najvažnije izdvojio je pomoć koju pružaju startapovima iz Crne Gore.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije