fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCrna Gora i Austrija jačaju saradnju u oblasti e-uprave

Crna Gora i Austrija jačaju saradnju u oblasti e-uprave

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Austrija će nastaviti da pruža ekspertsku podršku Crnoj Gori posebno u oblasti digitalne transformacije i reforme javne uprave, ocijenili su ministarka javne uprave, digitalnog društva i medija Tamara Srzentić i novoimenovani austrijski ambasador u Podgorici, Karl Miler.

Na sastanku je saopšteno da će dvije države razmjenivati iskustva kroz realizaciju zajedničkih programa i projekata, prenosi PR Centar.

Srzentić je čestitala stupanje na dužnost Mileru i upoznala ga sa prioritetima u radu ovog resora, koji je orjentisan na građane, te vizijama digitalne transformacije i reforme javne uprave.

Ona je kazala da su austrijska iskustva u oblasti digitalizacije javnih usluga dobar primjer, te istakla da je fokus na prioritetima koji se tiču interoperabilnosti, unapređenja eUsluga i razvoja digitalnih vještina, gdje vidi prostor za dalju saradnju sa austrijskim institucijama.

Srzentić je navela da su austrijska iskustva i ekspertiza od izuzetnog značaja, te pozvala austrijsku stranu da aktivno učestvuje kroz program Code for Montenegro, ali i kroz uključenje austrijskih IT eksperata u rad Digitalne akademije.

Ona je upoznala ambasadora sa programom Digitalnih nomada, kao dobre platforme za privlačenje austrijskih građana da borave i rade iz Crne Gore za svoje matične kompanije.

Miler je naveo da dvije države povezuju tradicionalno dobri politički i bilateralni odnosi na svim poljima i kontinuirana saradnja.

Sagovornici su ocijenili da postoji značajan prostor za saradnju dvije države i razmjene najbolje prakse i saradnje u mnogim oblastima.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije