fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCrna Gora fokusirana na digitalni transformativni talas

Crna Gora fokusirana na digitalni transformativni talas

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Crna Gora je fokusirana na digitalni transformativni talas, mogućnosti koje on pruža i na nosioce promjena koje dolaze, saopštio je državni sekretar Ministarstva ekonomije, Milan Srzentić.

On je rekao da informaciono-komunikacione tehnologije predstavljaju možda do sada i najveću šansu za ekonomski rast, povećanje konkurentnosti i transformaciju privrede i društva u regionu.

„Podrška digitalnoj transformaciji Zapadnog Balkana eksplicitno je i snažno data usvajanjem Digitalne agende za Zapadni Balkan, koja je takozvanom Sofijskom deklaracijom u maju prošle godine podržana od svih predsjednika vlada u regionu“, kazao je Srzentić.

On je na međunarodnoj konferenciji Regulatorna djelatnost u sektoru elektronskih komunikacija, koja se održava u Budvi, saopštio da su digitalnom agendom obuhvaćeni projekti iz oblasti razvoja širokopojasnog pristupa internetu, digitalnih vještina, rominga, sajber bezbjednosti, data ekonomije i podrške start-up preduzetništvu.

„U oblasti elektronskih komunikacija uskladili smo propise sa evropskim regulatornim okvirom i svojim politikama omogućili investitorima stabilan investicioni ambijent. Crna Gora će uskoro početi i rad na pripremi zakonskih propisa u cilju transponovanja novog EU akija ili novog telekomunikacionog koda Evropske unije (EU), u naš pravni sistem“, naveo je Srzentić.

On je, kako je saopšteno iz Ministarstva ekonomije, pozdravio i najavljene aktivnosti Agencije za narednu godinu, a koje se tiču izrade Strategije uvođenja mreža i usluga Pete generacije u Crnoj Gori i tehničkih priprema za e-aukciju.

„Upravo ova napredna mobilna tehnologija predstavlja glavnu kariku povezivanja u vremenu koje je pred nama. Dosadašnje tehnologije omogućavale su, uglavnom, komunikaciju između ljudi i pristup globalnoj internet mreži, uključujući i brojne usluge sa dodatom vrijednošću. Sa druge strane, mreže Pete generacije obećavaju svijet u kojem nijesu povezani samo ljudi, već se i objekti povezuju i komuniciraju – kako međusobno, tako i sa ljudima“, kazao je Srzentić.

Promjena od 4G ka 5G nije samo stvar većih brzina, novih baznih stanica i nove korisničke opreme.

„Kao nikada do sada, potreban je razvoj zasnovan na sinergiji naučno-istraživačkih krugova, privrede i javnog sektora“, dodao je Srzentić.

On je takođe kazao da su politike Vlade, kao i većine vlada u regionu, snažno usmjerene ka stimulisanju i jačanju inovativnosti kao faktora daljeg privrednog razvoja, što će, vrlo brzo, dati vidljive i održive rezultate.

„Ključni pravci našeg djelovanja nastavak aktivnosti na unaprijeđenju poslovnog ambijenta za razvoj digitalne infrastrukture, finansijska i institucionalna podrška razvoju inovacija, kao i povezivanje naučno-istraživačkih i preduzetničkih krugova u cilju stvaranja novih vrijednosti koje će nas, kao pojedince i kao društvo, učiniti konkurentnim na globalnom digitalnom tržištu“, naveo je Srzentić.

Konferencija se ove godine održava 17. put i jedan je od vodećih skupova regulatora na kom se raspravlja o različitim aspektima regulacije tržišta elektronskih komunikacija.

Najčitanije