fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCrna Gora da kreira novu turističku strategiju

Crna Gora da kreira novu turističku strategiju

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Crna Gora mora da se sagleda kao jedan veliki rizort i da kreira novu turističku strategiju, što je velika šansa za nju, smatra bivši generalni sekretar Svjetske turističke organizacije (WTO), Taleb Rifai.

“Crnogorski turistički proizvod treba da bude predstavljen kao sve u jednoj predivnoj slici”, rekao je Rifai na konferenciji koju su organizovali Svjetski savjet za turizam i putovanja (WTTC) i Rebuilding Travel organizacija.

Rifai, koji je ambasador WTTC-a, kazao je da je Crna Gora zemlja izuzetnog turističkog potencijala, ali da joj veličina ne dozvoljava oslanjanje turizma na domaće goste.

“Crna Gora je predivna zemlja. Jednom sam je posjetio, pa sam tokom leta avionom, bio u mogućnosti da maltene u jednu sliku stavim cijelu zemlju, njeno divno more i predivne planine”, saopštio je Rifai na konferenciji posvećenoj planovima za spas turizma i putovanja usljed Covida-19.

On smatra da je prednost Crne Gore u blizini bogatih emitivnih tržišta, na koja treba da se fokusira.

Rifai je, govoreći o corona free statusu, podsjetio da je bez korone u jednom periodu bio i Jordan, ali da nikada nije promovisao destinaciju kao corona free. Međutim, prirodno, pojava novih Covid-19 slučajeva, usporava turizam.

”Crna Gora mora da bude izuzetno pripremljena za novi doček turista, jer to može biti još opasnije”, poručio je Rifai.

Potpredsjednica WTTC, Maribel Rodriguez, kazala je na konferenciji da destinacije moraju da planiraju budućnost, kao i da turistička budućnost počinje danas.

”Domaći turizam za Crnu Goru treba da bude Evropa, jer je Evropa jedno ogromno tržište. Morate perfektno iskoordinirati komercijalne i promotivne planove. Smatramo da će oni koji sada rade na poboljšavanju svoje konkurentske pozicije, biti pobjednici”, rekla je Rodriguez.

Ona je dodala da je neophodno da se komunicira sa tržištima.

“Morate da budete transparentni. Promovišite iskustva drugih, neka oni pričaju o boravku u Crnoj Gori, kako su se proveli i da li su se vratili kući bezbjedno”, navela je Rodriguez.

Predsjednica Rebuilding Travel organzacije za Balkan, Aleksandra Slavuljica Gardašević, saopštila je da je ključ u izgradnji povjerenja i intenziviranju komunikacije i promocije destinacije.

WTTC je na konferenciji, kojoj su prisustvovali turistički stučnjaci iz oko 100 zemalja, napravio je osvrt na globalnu turističku situaciju i dao preporuke kako se boriti sa koronavirusom u turizmu.

Iz WTTC-a su kazali da su se situacije slične Covidu-19 dešavale i ranije i da je izvjesno da će se, nakon što se koronavirus stavi pod kontrolu, desiti neke slične za koje sve ekonomije moraju da se pripreme već sada.

“Trend krize u turizmu se ponavlja svakih pet do deset godina, ali ni jedna kriza nije imala ovako dramatičan ishod kao Covid. Vakcina nije rešenje. Turizam ne može da čeka na vakcinu. U međuvremenu, zemlje moraju da sprovedu procedure koje se tiču jeftinih i brzih testova, usklađivanja međunarodnih protokola sa lokalnim i razvijanja sistema praćenja kontakata”, ocijenjeno je na konferenciji.

Učesnici su diskutovali i o stvaranju vazdušnih koridora ili balona, što podrazumijeva vođenje računa o turistima od momenta kada napuste svoj dom, tokom putovanja i boravka u zemlju domaćina, pa dok se ponovo vrate kući.

Oni su saopštili i da usklađeni međunarodni protokoli i njihova lokalna implementacija obezbjeđuju takva putovanja, koja se smatraju znatno sigurnijim.

Najčitanije