fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCovid-19 može gurnuti milione djece u dječiji rad

Covid-19 može gurnuti milione djece u dječiji rad

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Zdravstvena pandemija Covid-19 može gurnuti milione ranjive populacije djece širom svijeta u dječiji rad, a već sada su u opasnosti da se suoče sa radnim okolnostima koje su mnogo kompleksnije nego ranije, ocijenjeno je iz Međunarodne organizacije rada (MOR).

Iz MOR-a su, povodom Svjetskog dana borbe protiv dječijeg rada koji se obilježava danas, kazali da pandemija Covid-19 i rezultirajući ekonomski šok, kao i situacija na tržištu rada imaju ogroman uticaj na kvalitet života ljudi širom svijeta.

“Nažalost, djeca su često ona koja često prva pate. Covid-19 kriza može gurnuti milione ranjive populacije djece širom svijeta u dječiji rad. Već sada se procjenjuje da je 152 miliona djece izloženo dječjem radu, od kojih je 72 miliona izloženo opasnim oblicima dječjeg rada”, navodi se u saopštenju.

Ta kategorija djece su sada, u novim okolnostima, u opasnosti da se suoče sa još većim poteškoćama odnosno dužim radnim vremenom i radnim okolnostima koje su mnogo kompleksnije nego ranije.

MOR se pitanjem dječjeg rada u Crnoj Gori bavi kroz implementaciju projekta MAP’16, koja je započela u oktobru prošle godine.

“Jedan od ciljeva MAP’16 projekta za Crnu Goru je usklađivanje crnogorskog nacionalnog zakonodavstva sa međunarodnim standardima o zaštiti djece na radu i izrada nacrta liste opasnog rada za djecu”, rekli su iz MOR-a.

S tim u vezi, u toku su izrade finalnih ekspertskih izvještaja kao rezultati ranije višemjesečne saradnje sa većinom crnogorskih institucija koje su, kroz kontinuiran rad međuresorne radne grupe MOR-u pružile konkretnu podršku.

“Cilj MAP’16 projekta je i jačanje nacionalnog okvira za monitoring u pogledu prevalence dječjeg rada, posebno u domenu prosjačenja gdje će se takođe sarađivati sa vodećim crnogorskim institucijama poput Zavoda za socijalnu i dječju zaštitu i centara za socijalni rad, uz kontinuiranu podršku Ministarstva rada”, kazali su iz MOR-a.

Još jedna komponenta projekta usmjerena je na unapređenje u primjeni zakona i politika u vezi sa dječijim radom, uključujući najgore oblike dječijeg rada i fokusiraće se na programe obuka za predstavnike relevantnih institucija.

“Obuke će biti usmjerene na identifikaciju dječjeg rada i zaštitu djece, kao i njegovih najgorih oblika i sprovodiće se u više crnogorskih opština”, zaključuje se u saopštenju.

Najčitanije