fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCilj predvidivost poslovanja i sigurnost za investitore

Cilj predvidivost poslovanja i sigurnost za investitore

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Saradnja i otvoreni dijalog sa donosiocima odluka na unapređenju poslovnog ambijenta preduslov su kreiranja adekvatne ekonomske politike, koja će garantovati predvidivost poslovanja i sigurnost za domaće i strane investitore, saopštila je predsjednica Privredne komore (PKCG), Nina Drakić.

„Dostizanje ekonomskog rasta i razvoja naš je glavni interes i kreatori politika će na tom poslu u ovoj instituciji imati pouzdanog partnera“, kazala je Drakić na svečanosti povodom obilježavanja 94 godine postojanja PKCG.

Ona je rekla da teže da Komora bude prava adresa za odgovore na sva pitanja i izazove sa kojima se privreda suočava.

„Uz podršku članstva, koje je za 94 godine postojanja Komore pokazivalo veliku posvećenost toj instituciji, taj cilj će biti dostižan“, navela je Drakić.

Ona je, kako je saopšteno iz PKCG, podsjetila na teške prethodne godine, ali i ukazala na nove i kompleksne izazove koji slijede u budućnosti.

„Komora je u periodu pandemije, koja je jako uzdrmala i snažnije ekonomske sisteme, predano radila na oživljavanju ozbiljno narušene privredne aktivnosti. Svoje kapacitete usmjeravali smo na pronalaženje načina za očuvanje privrede, zastupajući interese svojih članica prilikom definisanja mjera ekonomske politike. Bavili smo se i operativnim, ali i strateškim pitanjima, od značaja za napredak ekonomije“, dodala je Drakić.

Ona je saopštila da je zdravstvena kriza, kroz nastojanje crnogorskih privrednika da dođu do alternativnih tržišta za robu široke potrošnje, kao i u potrebi da sačuvaju svako radno mjesto, potvrdila da Crna Gora ima ozbiljan privredni potencijal, koji je spreman i sposoban da odgovori velikim izazovima.

„Za nas, kao ekonomiju usmjerenu na usluge, prvenstveno turizam, koronakriza je uzrokovala posljedice koje treba sanirati u narednim godinama, uprkos ostvarenim dobrim rezultatima u prošloj godini. Zbog toga je u prvi plan ponovo dospjela nužnost promjene strukture crnogorske privrede, koja bi stvorila uslove za smanjenje uvozne zavisnosti i ostvarenje održivog rasta i razvoja“, objasnila je Drakić.

Sve to, kako je navela, treba da prati i realizacija niza planiranih infrastrukturnih projekata, što postaje upitno uz poskupljenje energenata i druge berzanske robe na globalnom tržištu.

„Već smo pretrpjeli prvi nalet neizvjesnosti vezan za poremećaje na tržištu koji su izazvani otvaranjem sukoba Rusija – Ukrajina. Nema dileme da će se ta dešavanja reflektovati na uspješnost turističke sezone, premda već svi veoma aktivno radimo na pronalaženju novih tržišta koja bi mogla nadomjestiti dolaske turista iz ovih zemalja“, dodala je Drakić.

Ona smatra da je projekcije kretanja domaće ekonomije u ovoj godini nezahvalno davati, s obzirom na to da se na Crnu Goru, kao malu, otvorenu i uvozno zavisnu ekonomiju, negativna kretanja u bližem i daljem okruženju veoma brzo reflektuju.

„Sigurno je da ćemo kao poslovna asocijacija sa svojim članicama kontinuirano raditi na prepoznavanju najboljih rješenja za izazove sa kojima ćemo se sretati i u danima koji slijede“, rekla je Drakić.

Ona je podsjetila da će se nagrade Privredne komore od ove godine dodjeljivati na Svjetski dan preduzetništva, 19. novembra, a da će danas biti organizovan panel na kojem će se razgovarati o ekonomskoj i društvenoj perspektivi Crne Gore.

„Takođe, već sjutra, na istom ovom mjestu, promovisaćemo dokument koji smo izradili u saradnji sa našim članicama, a uz podršku Kancelarije Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) i stručnih konsultanata“, rekla je Drakić.

Radi se o Mapi puta Crne Gore ka cirkularnoj ekonomiji, koja predstavlja osnovu narednih nacionalnih dokumenata i planova usmjerenih na ispunjavanje obaveza preuzetih iz međunarodnih sporazuma i deklaracija u oblasti ozelenjavanja ekonomije, što je pretpostavka snaženju konkurentnosti i odgovornom upravljanju prirodnim resursima.

Ona je privrednicima poručila da su snaga i bit Komore, koja će, zahvaljujući njihovom jedinstvu, u godinama koje dolaze biti nezaobilazan činilac u pronalaženju odgovora o ekonomskoj budućnosti zemlje.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije