fbpx
NaslovnicaGlavna vijestCijenu struje za KAP vezati za cijenu aluminijuma

Cijenu struje za KAP vezati za cijenu aluminijuma

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Elektroprivreda (EPCG) i Kombinat aluminijuma treba da se dogovore tako što će vezati cijenu struje za cijenu aluminijuma, ocijenio je analitičar tržišta aluminijuma Goran Đukanović i dodao da nema isplative proizvodnje sa cijenom iznad 45 EUR po megavat satu.

On je Pobjedi kazao da evropske fabrike aluminijuma imaju dugoročne ugovore za kupovinu struje, koji im omogućavaju povoljniju cijenu od aktuelne na berzi.

Takođe, Đukanović smatra da nijedna aluminijumska fabrika u Evropi pa ni KAP ne može imati isplativu proizvodnju sa cijenom električne energije iznad 45 EUR po MWh, koliko trenutno KAP plaća Elektroprivredi.

Uprava Uniproma, vlasnika KAP-a, najavila je radnicima da će postepeno gasiti ćelije u elektrolizi do 15. decembra, zbog visokih cijena struje od 1. januara, kada im ističe ugovor o snabdijevanju sa EPCG.

Đukanović je objasnio da se ugovori za povoljniju cijenu u odnosu na tržišnu sklapaju kada je cijena električne energije na tržištu bila puno visoka kao sada.

“Recimo, prošle godine cijena na tržištu bila je ispod 40 EUR po MWh u Evropi, tako da ko je tada napravio desetogodišnji ugovor po nekoj takvoj cijeni može to da koristi. Međutim, ko nema te dugoročne ugovore, kao što nema KAP, i obnavlja ih svake godine mora da prati tržišnu cijenu, koja je sada vrlo visoka i ne znam kako će to riješiti”, rekao je Đukanović.

On je naveo da je još veći problem ako EPCG mora da uvozi struju po većoj, a prodaje KAP-u po fiksnoj cijeni.

“Nijesam siguran da i jedna i druga strana imaju dovoljno stručnosti da usaglase cijenu struje, jer više vode računa o svojim interesima”, kazao je Đukanović, koji smatra da EPCG i KAP eventualno treba da se dogovore tako što će vezati cijenu struje za cijenu aluminijuma, ako već nije rješenje fiksna cijena od 45 EUR.

On smatra da je u ovom trenutku aluminijumska industrija potrebna Crnoj Gori.

“Ne bih preporučio zatvaranje KAP-a, već održavanje aluminijumske industrije i eventualno ulaganje u povećanje proizvodnje”, kazao je Đukanović, koji prognozira povoljne trendove za ovu industriju u narednim godinama.

On je upozorio i da će cijena struje biti najvjerovatnije relativno visoka zbog ograničenja proizvodnje iz termoelektrana.

“Moja je preporuka da se investira i u povećanje proizvodnje i u novi energetski izvor za KAP. Ne može se povećati primarna proizvodnja aluminijuma bez novog izvora energije, koji će biti makar dijelom namijenjen za Kombinat, recimo kao buduća HE Komarnica”, saopštio je Đukanović.

Iz Elektroprivrede su Pobjedi kazali da su, u skladu sa zakonom i ranijom praksom, više puta slali pozivno pismo Unipromu da definišu novi ugovor, a posljednje su uputili 29. novembra.

“Do sada nijesmo zvanično dobili nikakav odgovor na naš poziv”, rekli su iz EPCG.

Oni su podsjetili da po ugovoru isporučuju KAP-u MWh po 45 EUR, a da je cijena na berzi dostizala i 400 EUR za MWh, a sada je 250, odnosno da su ove godine uvozili struju po prosječnoj cijeni od 92 EUR po MWh.

“Cijeneći važnost Uniproma za ekonomiju Crne Gore, EPCG je ponudila ostvarene mjesečne cijene na referentoj berzi, uz popust od 15 odsto i dodatnih pet odsto za redovnost u isplati, uz očekivanje da će u narednom peridu doći do stabilizacije tržišta električne energije”, rekli su iz EPCG.

Oni su dodali da se ovih dana struja za narednu godinu može kupiti na Mađarskoj berzi po 150 EUR po MWh, što bi značilo 120 EUR za Uniprom. Podsjećaju da obavljaju posao od javnog interesa, da moraju da obezbijede sigurnu i stabilnu isporuku stanovništvu i državi, pa im je osnovni cilj da stabilno posluju.

Predstavnici Uniproma poručili su da ako državi nije u interesu da očuva poslovanje velikog izvoznika, ni njima nije interes da posluju po “kamataškim uslovima”.

Đukanović je naveo da će se ovogodišnja cijena aluminijuma od 2,65 hiljada USD po toni održati i naredne godine.

“Generalno, trend je povoljan ne samo za aluminijum nego i za ostale metale, pa ne bih preporučio obustavu proizvodnje”, rekao je Đukanović.

On je podsjetio da je prošle godine zbog pandemije cijena pala na 1,43 hiljade USD, a u septembru ove godine dostigla 3,1 hiljadu USD, što je najviši nivo od jula 2008.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije