fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte tik ispod 45 USD

Cijene nafte tik ispod 45 USD

London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte zadržale su se u petak na međunarodnim tržištima tik ispod 45 USD, pritisnute većom ponudom i sumnjama u oporavak potražnje zbog pandemije Covida-19.

Na londonskom tržištu cijena barela nafte bila je skoro nepromijenjena u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 44,95 USD. Značajnjih promjena nije bilo ni na američkom tržištu, gdje se barelom trgovalo po 42,24 USD, prenosi SEEbiz.

Međunarodna agencija za energetiku (IEA) i Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) snizile su ove sedmice prognoze potražnje za naftom u ovoj godini.

Pandemija koronavirusa teško je uzdrmala potražnju za naftom zbog oštro ograničenih putovanja i smanjene ekonomske aktivinosti. Nakon pada broja novih slučajeva u junu, pojavila su se nova žarišta, što je potpirilo strah od novog pandemijskog talasa.

Indija je u srijedu, drugi dan zaredom, zabilježila najviše novih slučajeva zaraze od početka pandemije.

„Pesimizam u pogledu ovogodišnje perspektive rasta potražnje za naftom posljedica je slabijih izgleda za naredne mjesece”, konstatuje Stephen Brennock iz PVM-a.

On je dodao da situaciju pogoršava povećanje globalne ponude nafte.

OPEC i njegovi saveznici postupno povećavaju proizvodnju, prema sporazumu koji do kraja godine predviđa blaže rezove nego u periodu od maja do jula.

Tada je OPEC+ smanjio proizvodnju oko 9,7 miliona barela dnevno, što je oko deset odsto ukupne globalne potražnje. Od avgusta do kraja godine smanjivaće je 7,7 miliona barela dnevno.

Povećanje proizvodnje dogovoreno je zbog očekivanog oporavka potražnje, a grupa OPEC+ sastaće se iduće srijede kako bi analizirala stanje na tržištu. Očekuje se da će potvrditi zacrtano povećanje proizvodnje.

Odvojeno je OPEC objavio da je cijena barela referentne korpe nafte njegovih članica u četvrtak iznosila 45,34 USD, što znači da je bila 26 centi viša nego dan ranije.

Najčitanije