fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte stabilne na blizu 42 USD

Cijene nafte stabilne na blizu 42 USD

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte zadržale su se u srijedu na blizu 42 USD, s obzirom da su sklonost ulagača ka rizičnijoj imovini i veće zaliha derivata u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) neutralisirali rast zaliha “crnog zlata” i zabrinutost za potražnju.

Na londonskom tržištu cijena barela je ostala skoro nepromijenjena u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 41,8 USD. Značajnijih promjena nije bilo ni na američkom tržištu gdje se barelom trgovalo po 39,89 USD.

Ulagače su oraspoložili podaci iz njemačke industrije, pa su dionice na evropskim tržištima porasle, a putanju su slijedila i naftna tržišta, prenosi Hina.

Dodatnu podršku cijenama pružio je izvještaj Američkog instituta za naftu (API), koji je pokazao pad zaliha derivata i benzina u prošloj sedmici, dok su zalihe sirove nafte porasle.

Fokus se sada preusmjerava na službeni izvještaj o američkim zalihama. Ulagači žele da znaju hoće li potvrditi API-eve podatke.

Kočnica cijenama bio je nagli rast broja novozaraženih Covidom-19, posebno u Indiji, Francuskoj i Španiji, te nova ograničenja u Velikoj Britaniji, obnovivši zabrinutost za potražnju paralelno očekivanoj obnovi isporuka iz Libije.

U SAD-u je broj smrtnih slučajeva premašio 200 hiljada.

“Cijene nafte i danas se relativno dobro drže s obzirom na brojne nepovoljne faktore s kojima se suočavaju – čvrst američki dolar, zabrinutost za potražnju i veća ponuda”, kazao je Carsten Fritsch iz Commerzbanka.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njeni saveznici, uključujući Rusiju, smanjuju snabdijevanje za 7,7 miliona barela dnevno, kako bi podržali cijene i prilagodili ponudu smanjenoj potražnji u vrijeme pandemije koronavirusa.

OPEC je suočen s novim izazovom, jer je Libija pošteđena smanjenja snabdijevanja, a sada planira da poveća proizvodnju.

Odvojeno je OPEC objavio da je cijena barela naftnih proizvoda korpe njegovih članica u utorak iznosila 41,32 USD, što znači da je bila 17 centi niža nego prethodnog radnog dana.

Najčitanije