fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte stabilne na 35 USD

Cijene nafte stabilne na 35 USD

Njujork, Londnon, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte zadržale su se u ponedjeljak na 35 USD u oskudnoj trgovini na međunarodnim tržištima, s obzirom na to da je obnovljena zabrinutost za oporavak potražnje u vrijeme koronakrize neutralisala uticaj ograničenog snabdijevanja.

Na londonskom tržištu cijena barela u elektronskoj trgovini bila je nepromijenjena u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 35,08 USD. Londonsko tržište je zatvoreno zbog praznika, prenosi SEEbiz.

U eletronskoj trgovini na američkom tržištu porasla je 14 centi, na 33,39 USD. Američka su tržišta zatvorena zbog Dana sjećanja na pale vojnike.

U fokusu je bila zabrinutost za potražnju u vrijeme pandemije koronavirusa koja je prisilila vlade širom svijeta da obustave putovanja i ekonomsku aktivnost.

Vlade su u međuvremenu počele da ublažavaju mjere, ali je tempo oporavka potražnje i dalje neizvjestan.

“Neizvjesnost u vezi s trenutnim obrascima putovanja u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) toliko je velika da Američko automobilsko udruženje nije objavilo uobičajenu prognozu putovanja za Dan sjećanja”, rekao je Bjornar Tonhaugen iz Rystad Energyja.

Zabrinutost za potražnju potpiruje i pojačana napetost između SAD-a i Kine, najvećih svjetskih potrošača nafte, zbog kineske najave zakona o sigurnosti u Hong Kongu.

Najava se nadovezala na niz spornih pitanja u odnosu dvije zemlje, uključujući širenje koronavirusa, Hong Kong, ljudska prava, trgovinu i, kako tvrde Kinezi, američku podršku Tajvanu.

Podršku cijenama pruža ograničeno snabdijevanje iz vodećih proizvođača predvođenih Organizacijom zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i Rusijom. Već ima mjesec otkako je na snagu stupio sporazum prema kojem OPEC+ smanjuje proizvodnju 9,7 miliona barela dnevno.

I proizvođači u SAD-u smanjuju proizvodnju, kao što pokazuje podatak kompanije za usluge u energetskom sektoru Baker Hughes da je u prošloj sedmici broj aktivnih bušotinskih postrojenja smanjen za 21, na rekordno niskih 318.

“Veliki pad globalne proizvodnje nafte nesumnjivo je bio ključni faktor skoka cijena tog energenta u posljednje vrijeme”, zaključuju u Commerzbanku.

OPEC zbog vjerskog praznika u islamskom svijetu nije objavio kolika je u petak bila cijena barela referentne korpe nafte njegovih članica.
(kraj) nar

Najčitanije