fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte stabilne iznad 84 USD

Cijene nafte stabilne iznad 84 USD

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte zadržale su se u petak na međunarodnim tržištima iznad 84 USD, balansirajući između rasta američkih zaliha i mogućnosti obnove iranskog izvoza i straha da će ponuda i dalje teško držati korak s potražnjom.

Na londonskom tržištu cijena barela je bila gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 84,3 USD. U Njujorku se barelom trgovalo po 43 centa nižoj cijeni, od 82,38 USD, prenosi SEEbiz.

Trgovci su se fokusirali na rast zaliha u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) u prošloj sedmici, za 4,3 miliona barela, i na objavu Irana da bi razgovori o njegovom nuklearnom programu mogli biti nastavljeni do kraja novembra.

Dogovor bi omogućio povratak iranske nafte na tržišta.

“Nagli rast američkih zaliha sirove nafte i očekivanja nastavka nuklearnih pregovora s Iranom privremeno su, bar donekle, stišali zabrinutost u vezi sa snabdijevanjem”, kazao je Carsten Fritsch iz Commerzbanka.

Naftna tržišta “ohladio” je i pad cijena gasa i uglja, budući da je stišao potražnju proizvođača struje za dizelom i mazutom, koji služe kao jeftinija alternativa.

Cijene gasa ponovo su pale u petak nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin saopštio da Rusija može početi da upumpava gas u evropska skladišta.

Snabdijevanje i dalje muči tržišta, posebno s obzirom na nagovještaje Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njenih saveznika da na sastanku naredne sedmice vjerovatno neće povećati snabdijevanje više od planiranih 400 hiljada barela dnevno.

Alžir je u četvrtak izjavio da OPEC+ ne bi trebalo značajnije da poveća proizvodnju u decembru s obzirom na neizvjesnost i rizike na tržištu.

“Ponuda će zato i u bliskoj budućnosti hvatati korak s potražnjom”, zaključio je Stephen Brennock iz brokerske kuće PVM.

OPEC je odvojeno objavio da je barel referentne korpe nafte njegovih članica u četvrtak iznosio 82,41 USD, što znači da je pojeftinio 1,31 USD u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije