fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte stabilne iznad 45 USD

Cijene nafte stabilne iznad 45 USD

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte nijesu se u četvrtak mijenjale na međunarodnim tržištima, balansirajući između procjene Međunarodne agencije za energetiku (IEA) o padu potrošnje u ovoj godini i smanjenih zaliha u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).

Na londonskom tržištu cijena barela nafte bila je gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 45,35 USD.

Većih promjena u cijeni nije bilo ni na američkom tržištu gdje se barelom trgovalo po 42,66 USD, prenosi SEEbiz.

IEA je procijenila da će globalna potrošnja nafte ove godine pasti za 8,1 milion barela dnevno zbog smanjenih avio-putovanja u vrijeme pandemije koronavirusa.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) očekuje da će svjetska potražnja za naftom ove godine pasti za 9,06 miliona barela dnevno, prema izvještaju objavljenom u srijedu.

U julu je procijenila pad potražnje na 8,95 miliona barela dnevno.

OPEC i njegovi saveznici trenutno smanjuju proizvodnju za 7,7 miliona barela dnevno kako bi je prilagodili manjoj potražnji u vrijeme pandemije koronavirusa. U julu su ublažili rezove za dva miliona barela dnevno, zbog postupnog poboljšanja globalne potražnje.

Ruski ministar energetike, Aleksandar Novak, kazao je da ne očekuje nikakve ishitrene odluke o smanjenju proizvodnje na sastanku nadzornog odbora OPEC-a i njegovih saveznika naredne sedmice, s obzirom da je tržište nafte stabilno.

Podršku cijenama pružio je izvještaj američke vlade koji je pokazao pad zaliha sirove nafte, benzina i derivata u prošloj sedmici, s obzirom da su rafinerije povećale aktivnosti prerade, a potražnja se popravila.

„Tržište je u junu bilježilo manjak, nakon prekomjernog snabdijevanja u aprilu i maju”, rekao je rukovodilac MENA istraživanja i strategije u MUFG-u, Ehsan Khoman.

Tržišta još čekaju ishod pregovora o novom paketu podsticaja za američku privredu, a s pažnjom prate i napete američko-kineske odnose uoči novog kruga trgovinskih pregovora zakazanog za sjutra.

Odvojeno je OPEC objavio da je cijena barela referentne korpe nafte njegovih članica u srijedu iznosila 45,08 USD, što znači da je bila 12 centi niža nego dan ranije.

Najčitanije