fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte stabilne

Cijene nafte stabilne

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte stagnirale su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima, jer je zabrinutost za potražnju zbog rasta zaraze koronavirusom u Indiji i drugim zemljama neutralisao slabiji američki dolar.

Na londonskom tržištu cijena barela je ostala skoro nepromijenjena u odnosu na prethodno zatvaranje, na 66,75 USD. Na američkom tržištu se cijena nafte nije znatnije mijenjala, pa je barel koštao 63,14 USD, prenosi SEEbiz.

Indija je u ponedjeljak objavila podatke o rekordnom rastu novozaraženih koronavirusom, na nešto iznad 15 miliona, čime je postala druga zemlja u svijetu, poslije Sjedinjenih Američkih Država (SAD), sa više od 31 milion zaraženih. Broj smrtnih slučajeva u Indiji je takođe rekordno porastao.

Indijska prijestonica Nju Delhi zatvorena je u ponedjeljak uveče na šest dana, čime se i glavni grad pridužio grupi 13 indijskih država koje uvode mjere ograničenja, zatvaranja ili policijskog sata.

“Novi talas mjera, iako je za sada vjerovatno manje strog od onoga u martu prošle godine tokom kojeg je potražnja za benzinom i dizelom u zemlji potonula skoro 60 odsto, ipak će pritisnuti potrošnju goriva u saobraćaju”, procjenjuje konsultantska kompanija JBC.

Hong Kong je u nedjelju najavio da će obustaviti letove iz Indije, Pakistana i Filipina od danas zbog uvezenih slučajeva zaraze koronavirusom.

Slabiji dolar neutralisao je pad cijena nafte. Američkom valutom u ponedjeljak se trgovalo blizu jednomjesečnog minimuma u odnosu na druge glavne valute.

Budući da su cijene nafte izražene u dolarima, slabiji dolar bi mogao podstaći potražnju imalaca drugih valuta i povećati cijene nafte.

JP Morgan sada očekuje da će cijena barela u Londonu premašiti granicu od 70 USD do maja, dok je njihova ranija procjena bila jun, objavila je banka u nedavnoj bilješci. Banka i dalje očekuje da će godinu završiti na sličnom nivou kao i u ranijoj procjeni, od oko 74 USD za baral.

Odvojeno je OPEC na svojoj internet stranici saopštio da je cijena barela referentne korpe nafte njegovih članica u petak iznosila 65,21 USD, što znači da je porasla 73 centa u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Najčitanije