fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte skočile iznad 42 USD

Cijene nafte skočile iznad 42 USD

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima iznad 42 USD, podstaknute najavom vodećih proizvođača o striktnom sprovođenju dogovora o smanjenju snabdijevanja i znacima oporavka potražnje uzdrmane pandemijom koronavirusa.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla jedan USD u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 42,51 USD. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 1,32 USD višoj cijeni, od 40,16 USD, prenosi SEEbiz.

Irak i Kazahstan su na video-sastanku Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njenih saveznika obećali da će ispoštovati kvotu dogovorenog smanjenja proizvodnje, saznaje se iz neimenovanih izvora.

To znači da bi OPEC+ u julu mogao još više smanjiti snabdijevanje.

OPEC+ odlučio je u aprilu da smanji snabdijevanje za rekordnih 9,7 miliona barela dnevno kako bi podstakao cijene i prilagodio ponudu slabijoj potražnji zbog pandemije koronavirusa.

Potražnja za gorivom u Evropi postepeno se oporavlja paralelno ublažavanju mjera suzbijanja koronavirusa, ali je i dalje znatno ispod pretpandemijskih nivoa, pokazuju podaci iz nekoliko zemalja.

Oporavak tržišta signalizira i činjenica da su cijene na fizičkom tržištu prvi put od marta bile više nego u ugovorima za isporuke u budućnosti. To obično signalizira da se snabdijevanje izjednačava s potražnjom i podstiče na pražnjenje zaliha.

Odvojeno je OPEC na svojim internet stranama objavio da je cijena barela referentne korpe nafte njegovih članica u četvrtak iznosila 37,7 USD, što znači da je bila gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Najčitanije