fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte skliznule usljed vijesti o porastu broja novozaraženih

Cijene nafte skliznule usljed vijesti o porastu broja novozaraženih

London, Njujork, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte na svjetskim tržištima u ponedjeljak su blago smanjene usljed vijesti o rekordnom dnevnom porastu slučajeva zaraze koronavirusom u svijetu, uz veliki skok u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) u subotu i nedjelju.

Cijena barela sirove nafte na londonskom tržištu skliznula je za 53 centa, na 42,71 USD. Na američkom tržištu se barelom trgovalo po 64 centa nižoj cijeni, od 39,91 USD.

U fokusu tržišta su vijesti o novim slučajevima zaraze koronavirusom u svijetu, prenosi SEEbiz.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) u nedjelju je objavila da je u posljednja 24 sata u svijetu zabilježeno 230,37 hiljada slučajeva zaraze koronavirusom, što je rekordan dnevni porast od početka pandemije.

Posebnu pažnju tržišta plijeni i SAD zbog snažnog rasta broja novozaraženih, nakon što je Florida u nedjelju zabilježila najveći dnevni porast broja novozaraženih, za više od 15 hiljada.

U fokusu trgovaca je i ovonedjeljni sastanak zajedničkog odbora za monitoring Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC), koji bi trebao da se održi u utorak i srijedu kako bi preporučio novi nivo smanjenja proizvodnje.

Očekuje se da će OPEC i njegovi saveznici, uključujući Rusiju, grupa poznata pod nazivom OPEC+, ublažiti smanjenja proizvodnje na 7,7 miliona barela dnevno budući da se globalna naftna potražnja oporavila.

OPEC+ je smanjio proizvodnju za rekordnih 9,7 miliona barela dnevno na rok od tri mjeseca, počevši od maja.

Od vijesti važnih za globalna tržišta izdvaja se i ona iz Libije, koja je u nedjelju ponovo zaustavila sav izvoz nafte zbog više sile, nakon obnovljene blokade istočnih snaga, i to samo dva dana nakon što je po prvi put izvezla naftu u zadnjih šest mjeseci.

Pritisak na cijene nafte izazivaju i rastuće napetosti između SAD-a i Kine u vezi pandemije Covida-19 i ostalih pitanja.

Kina je u ponedjeljak najavila sankcije američkim zvaničnicima u odgovoru na sankcije koje je Vašington nametnuo visokim kineskim zvaničnicima.

Odvojeno je OPEC na svojim internet stranicama objavio da je cijena barela referentne korpe nafte njegovih članica u petak iznosila 43,46 USD, što znači da je porasla za 15 centi u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Najčitanije

Roma, Atalanta, Bajer i Marsej u polufinalu

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri Rome, Atalante, Bajera iz Leverkuzena i Marseja plasirali su se...