fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte skliznule prema 82 USD

Cijene nafte skliznule prema 82 USD

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte pale su u četvrtak na međunarodnim tržištima prema 82 USD, nakon procjene velikih proizvođača da će odluka uvoznika o puštanju u promet tog energenta iz strateških rezervi rezultirati viškom u snabdijevanju.

Na londonskom tržištu cijena barela je nakon podna bila 14 centi niža u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 82,11 USD. U Njujorku se barelom trgovalo po 30 centi nižoj cijeni od 78,09 USD.

Tržište se ove sedmice fokusiralo na odluku Sjedinjenih Amerčkih Država (SAD) da u koordinaciji s Japanom, Južnom Korejom, Indijom, Kinom i Velikom Britanijom pusti u promet milione barela nafte iz strateških rezervi kako bi se zaustavio nagli rast cijena, prenosi Hina.

SAD je prethodno u više navrata od Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njenih saveznika tražio da osjetno povećaju snabdijevanje, ali oni su taj apel otklonili, procijenivši da će ponuda već krajem ove i početkom naredne godine nadmašiti potražnju.

OPEC+ očekuje da će američko puštanje u promet nafte iz strateških rezervi povećati višak na naftnim tržištima za 1,1 milion barela dnevno, objavio je izvor iz grupe proizvođača.

Članice grupe ponovo će razmotriti proizvodnu politiku na sastanku naredne sedmice.

“Odvažni potez uvoznika nafte omogućio je OPEC+ da na narednom sastanku 2. decembra mirno smanji snabdijevanje”, rekla je analitičarka Rystad Energy-a, Louise Dickson.

Ujedinjeni Arapski Emirati i Kuvajt saopštili su da će u potpunosti poštovati sporazum OPEC+ i da nemaju određeni stav uoči sastanka o proizvodnoj politici.

Irak podržava produženje plana prema kojem bi OPEC+ u narednim mjesecima trebalo da povećava proizvodnju za 400 hiljada barela dnevno, konstatujući da su izgledi za tržišta nafte nejasni zbog turbulencija na drugim globalnim tržištima.

Grupa je prethodnih mjeseci skromno povećavala snabdijevanje, postupno ga normalizujući, nakon rekordnih rezova u pandemijskoj prošloj godini koje je nametnula urušena potražnja.

Odvojeno je OPEC objavio da je cijena barela referentne korpe nafte njegovih članica u srijedu iznosila 81,75 USD, što znači da je porasla 2,35 USD u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije