fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte skliznule ispod 41 USD

Cijene nafte skliznule ispod 41 USD

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima ispod 41 USD, jer je zabrinutost zbog učestalih novih slučajeva zaraze koronavirusom prevagnula nad očekivanjima da će povećanje prometa podstaći oporavak potražnje.

Cijena barela pala je u Londonu 13 centi u odnosu na prethodni trgovinski dan, na 40,92 USD. Na američkom tržištu barel je pojeftinio 33 centa na 38,39 USD, prenosi SEEBiz.

Cijene je podržao optimizam da će povećanje saobraćajnog prometa donijeti veću potražnju za gorivima.

Raspoloženje se tokom dana promijenilo jer je među trgovcima ponovo prevladala zabrinutost zbog učestalih novih slučajeva zaraze Covidom 19.

Strahuju da bi talas zaraze u saveznim državama na jugu Sjedinjenih Američkih Država (SAD) mogao zaustaviti oporavak potražnje, s obzirom da neke među njima, poput Floride i Teksasa, spadaju među najveće potrošače benzina.

“Tržišta su prenaglila s optimizmom, a s obzirom da pandemija nije završila, čekaju nas i dalje velike oscilacije”, rekli su analitičari PVM-a.

“Globalni ekonomski izgledi takođe su se pogoršali u proteklih mjesec ili su u najboljem slučaju nepromijenjeni”, smatra većina anketiranih ekonomista u Reutersovom istraživanju.

Oni očekuju da će recesija biti dublja nego što su do sada procjenjivali.

Pritisak na cijene nafte stvaralo je i izgledno povećanje proizvodnje nafte u SAD-u. Anketa među čelnicima kompanija u Teksasu, koju je naručila kancelarija centralne banke u Dalasu, pokazala je da više od polovine anketiranih očekuje djelimičnu obnovu proizvodnje do kraja jula.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je objavila da je cijena barela korpe nafte njenih članica u četvrtak iznosila 37,18 USD, te je oslabila jedan USD u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Najčitanije