fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte se zadržale ispod 51 USD

Cijene nafte se zadržale ispod 51 USD

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte zadržale su se u srijedu na međunarodnim tržištima ispod 51 USD, pritisnute neočekivanim rastom zaliha u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) i strožim mjerama zaključavanja u Evropi zbog suzbijanja novog talasa pandemije koronavirusa.

Na londonskom tržištu cijena barela oslabila je 13 centi u odnosu na prethodno zatvaranje na 50,63 USD. U gotovo istom iznosu barel je pojeftinio i na američkom tržištu, gdje se njime trgovalo po 47,47 USD, prenosi SEEbiz.

Trgovce ohrabruju vijesti o vakcini protiv koronavirusa. U toj sedmici vakcina protiv koronavirusa kompanije Moderna dobila je dozvolu regulatora, nakon što ga je američka Uprava za hranu i lijekove proglasila sigurnim i efikasnim.

SAD su u utorak proširile i distribuciju prve odobrene vakcine, koje su razvili Pfizer i njemački partner BioNTech, na još nekoliko stotina centara.

Podršku cijenama nafte pružao je i slabiji dolar, koji je skliznuo na najniži nivo prema korpi valuta od aprila 2018. Naftom se trguje u dolarima a slabljenje američke valute jača kupovnu moć imalaca drugih valuta.

Raspoloženje je prigušio rast američkih zaliha sirove nafte i proširene mjere zaključavanja u Evropi. Američke zalihe sirove nafte skočile su prošle sedmice dva miliona barela, pokazali su podaci Američkog instituta za naftu.

Analitičari su očekivali da će izvještaj pokazati pad zaliha od 1,9 miliona barela.

Uprkos optimizmu vezanom za vakcinaciju protiv koronavirusa, Međunarodna agencija za energiju (IEA) upozorila je da razorne posljedice u potražnji za naftom neće nestati preko noći.

IEA je naniže revidirala procjene naftne potražnje u ovoj godini za 50 hiljada barela dnevno, a u idućoj za 170 hiljada barela dnevno, ukazujući na očekivanu oskudnu potrošnju goriva za avione u uslovima pandemije.

Sjenu na potražnju bacaju i strože blokade u nekim evropskim zemljama.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) na svojoj internet stranici objavila da je cijena barela sirove nafte iz korpe njenih članica u utorak iznosila 49,61 USD, što znači da se nije znatnije promijenila u odnosu na prethodni radni dan.

Najčitanije