fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte prekoračile 41 USD zbog pada zaliha u SAD-u

Cijene nafte prekoračile 41 USD zbog pada zaliha u SAD-u

London, Njujork, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte prekoračile su u četvrtak na međunarodnim tržištima nivo od 41 USD, budući da je trgovce uoči sastanka vodećih proizvođača oraspoložio pad zaliha naftnih proizvoda u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).

Na londonskom tržištu cijena barela je porasla 34 centa u odnosu na prethodno zatvaranje, na 41,05 USD. Na američkom tržištu se barelom trgovalo po 15 centi višoj cijeni, od 38,11 USD, prenosi Hina.

Među trgovcima je prevladavalo sumorno raspoloženje i zabrinutost za potražnju nakon što je Peking zbog rasta broja slučaja zaraze koronavirusom otkazao letove i zatvorio škole. Dodatno ih je uznemirio nagli skok broja novozaraženih u nekoliko američkih saveznih država.

Naknadno je ipak prevagnuo zvanični podatak o padu zaliha benzina i derivata u SAD-u u prošloj sedmici, koji signalizuje jaču potražnju pa je skok zaliha sirove nafte pao u drugi plan.

“Zalihe benzina i derivata neočekivano su pale. Tome valja dodati da proizvođači nafte još osjećaju posljedice katastrofe u martu i aprilu jer se američka proizvodnja nafte spustila na 10,5 miliona barela dnevno”, objašnjavaju analitičari PVM-a.

Smanjena proizvodnja u SAD-u podsjetila je ulagače na sastanak vodećih proizvođača predvođenih Organizacijom zemalja izvoznica nafte (OPEC) i Rusijom.

OPEC je odvojeno u redovnom mjesečnom izvještaju upozorio da će tržište i u drugoj polovini godine bilježiti višak u ponudi, uprkos većoj potražnji, budući da će snabdjevanje iz nezavisnih proizvođača biti oko 300 hiljada barela dnevno veća nego što su do sada procjenjivali.

Naftni kartel je na internet stranicama objavio da je cijena barela referentne korpe nafte njegovih članica u srijedu iznosila 37,59 USD, što znači da je porasla 84 centa u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Najčitanije