fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte porasle više od pet odsto

Cijene nafte porasle više od pet odsto

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte porasle su prošle sedmice više od pet odsto, jer su naznake ubrzanja oporavka najvećih svjetskih ekonomija od koronakrize podržale očekivanja o jačanju potražnje za tim energentom.

Tako je na londonskom tržištu cijena barela prošle sedmice skočila 6,1 odsto na 66,77 USD, dok je na američkom barel poskupio 5,3 odsto na 63,13 USD.

Podršku cijenama pružili su dobri pokazatelji iz najvećih svjetskih ekonomija i potrošača nafte – Kine i Sjedinjenih Američkih Država (SAD), prenosi Hrportflio.

U prvom tromjesečju kineski bruto domaći proizvod (BDP) skočio je rekordnih 18,3 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period, kada je privreda bila pod pritiskom izbijanja koronakrize.

Optimizam na tržištu zahvaljuje se i podatku da je promet u trgovini na malo u SAD-u u martu skočio 9,8 odsto, nakon što su Amerikanci dobili od države dodatne gotovinske čekove za pomoć u koronakrizi.

Na oporavak najveće svjetske ekonomije ukazuje i podatak o većem nego što se očekivalo padu broja novih zahtjeva za pomoć nezaposlenima prošle sedmice i to na najniži nivo u godinu.

“Zbog poboljšanja izgleda u dvije najveće svjetske privrede, male su šanse da dobro raspoloženje na tržištu u dogledno vrijeme splasne”, rekao je Stephen Brennock iz naftne brokerske kuće PVM.

Podršku cijenama pružile su i povećane procjene potražnje u ovoj godini, koje su objavile Međunarodna agencija za energiju (IEA) i Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC).

Dodatnu podršku pružio je i podatak o padu zaliha u SAD-u u prošloj sedmici za 5,9 miliona barela.

Zahvaljujući svemu tome, vijesti o rastu novih slučajeva zaraze koronavirusom u drugim velikim ekonomijama, kao što su Indija i eurozona, pale su u drugi plan.

U fokusu trgovaca je i ponuda, odnosno proizvodnja nafte.

OPEC i njeni saveznici već duže vrijeme koordinisano smanjuju proizvodnju za oko sedam miliona barela dnevno, kako bi je uskladili sa smanjenom potražnjom u vrijeme pandemije koronavirusa.

No, nedavno je ta grupa proizvođača najavila povećanje proizvodnje za dva miliona barela dnevno u periodu od maja do jula, jer očekuje da će se s vakcinisanjem protiv Covida-19 i postupnim otvaranjem ekonomije potražnja oporaviti.

Proizvodnja se povećava i u SAD-u. Tvrtka Baker Hughes objavila je da je broj aktivnih naftnih postrojenja povećan već petu sedmicu zaredom, i to za njih sedam, na ukupno 344, što je najviše od aprila prošle godine.

Najčitanije

kruzer

U kotorskoj luci tri broda

Kotor, (MINA-BUSINESS) - Kotorska luka primila je tri broda. Na vezu je Viking Jupiter sa...