fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte porasle prema 81 USD

Cijene nafte porasle prema 81 USD

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima prema 81 USD s obzirom na to da je odluka vodećih proizvođača o skromnom povećanju snabdijevanja zasjenila izvještaj o skorom povratku saudijske proizvodnje na pretpandemijski nivo.

Na londonskom tržištu cijena barela je porasla 36 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 80,9 USD. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 64 centa višoj cijeni, od 79,45 USD, prenosi SEEbiz.

Tržišta je spustila saudijska Al Arabiya TV izvještajem prema kojem će saudijska proizvodnja već u decembru ponovo premašiti deset miliona barela dnevno, prvi put od početka pandemije.

Rijad je istovremeno na sastanku Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njenih saveznika otklonio pozive vodećim proizvođačima da u idućim mjesecima izbacuju na tržište znatno više od planiranih 400 hiljada barela dnevno, navodeći kao razlog ekonomske probleme.

OPEC+ dogovorio je na sastanku da će nastaviti postepeno povećavati proizvodnju nakon što je američki predsjednik Joe Biden poručio da bi je trebalo intenzivirati kako bi zakočili nagli rast cijena.

U Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) su maloprodajne cijene galona benzina blizu četiri USD, što se smatra točkom pritiska za američke vozače, pa je Biden pozvao velike proizvođače energije u grupi vodećih razvijenih i ekonomija u razvoju G20 sa slobodnim kapacitetima da povećaju proizvodnju.

Bijela kuća poručila je i da će Vašington razmotriti cijeli niz alata koji mu stoje na raspolaganju kako bi nakon sastanka OPEC+ garantovao snabdijevanje energentima po pristupačnim cijenama.

Na tržištu sada svi žele znati hoće li SAD i druge zemlje posegnuti za prodajom nafte iz strateških rezervi, napisao je u bilješci analitičar UBS-a Giovanni Staunovo.

“Takva bi odluka spustila cijene, ali strateške rezerve nafte mogu samo popuniti prazninu u periodu vremenski ograničenih poremećaja u proizvodnji i ne mogu riješiti strukturne probleme, poput nedovoljnih ulaganja i rasta potražnje”, objasnio je Staunovo.

U UBS-u očekuju da će cijena barela u Londonu nastaviti da raste sljedećih mjeseci prema 90 USD.

Odvojeno je OPEC objavio da je barel referentne korpe nafte njegovih članica u četvrtak koštao 81,42 USD i bio je 16 centi jeftiniji nego dan ranije.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije