fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte porasle prema 72 USD

Cijene nafte porasle prema 72 USD

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima prema 72 USD nakon poruke vodećih proizvođača da će u kratkom roku smanjiti snbdijevanje ako se potražnja uruši zbog ograničenja kojima vlade suzbijaju širenje omikrona.

Na londonskom tržištu cijena barela je porasla 1,91 USD u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 71,58 USD. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 1,73 USD višoj cijeni, od 65,82 USD, prenosi SEEbiz.

U fokusu su tržišta Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njeni saveznici na čelu s Rusijom, koji su u četvrtak iznenadili odlukom da će uprkos pojavi nove varijante koronavirusa nastaviti da povećavaju snabdijevanje u januaru kao što su i planirali, 400 hiljada barela dnevno.

“Njihova odluka da nastave s povećanjem mjesečne proizvodnje sirove nafte znak je povjerenja u kratkoročne izglede potražnje. Drugim riječima, OPEC+ računa da nova varijanta omikron neće trajno uticati na naftnu potražnju”, zaključuje savjetodavna kompanija PVM u bilješci.

Vodeći proizvođači zadržali su mogućnost promjene politike u kratkom roku ukoliko potražnja strada zbog mjera kojima vlade pokušavaju da spriječe širenje omikrona. Poručili su i da bi se mogli ponovno sastati i prije početka iduće godine.

“Cijena barela u Londonu popela se na 71 USD, što znači da je viša oko pet USD od minimuma u četvrtak. Zašto? Zato što je OPEC+ rekao da bi u kratkom roku mogao preispitati odluku ako se stanje na tržištu promijeni”, rekao je Carsten Fritsch iz Commerzbanka.

OPEC pritom muku muči s povećanjem proizvodnje zbog nedovoljnih ulaganja i odlaganja odražavanja bušotina u prošloj godini zbog pandemije.

Analitičari JPMorgana tvrde da je cijena u proteklim danima zbog omnikrona implicirao “prekomjeran” udarac potražnji, a globalni podaci o mobilnosti, kada se izuzme Kina, pokazali su da se mobilnost i dalje oporavlja i da je prošle sedmice bila na 93 odsto nivoa iz 2019.

“Za sada ne primjećujemo znake slabljenja potražnje na globalnom nivou”, napisali su analitičari američke banke u bilješci.

Odvojeno je OPEC na svojim internet stranicama objavio da je barel referentne korpe nafte njegovih članica u četvrtak koštao 70,03 USD, što znači da mu je cijena pala 1,6 USD u odnosu na prethodni dan.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Paramont zaustavljen u polufinalu

Podgorica, (MINA) - Košarkaški klub osoba sa invaliditetom Paramont iz Podgorice nije uspio da...