fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte porasle prema 56 USD

Cijene nafte porasle prema 56 USD

London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte porasle su u utorak na međunarodnim tržištima prema 56 USD, podstaknute očekivanjima ulagača da će potražnja u Kini i dalje rasti, a državne mjere održati svjetsku ekonomiju i potrošnju energenata u koronakrizi.

Na londonskom tržištu cijena je porasla 72 centa u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 55,47 USD. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 29 centi većoj cijeni, od 52,65 USD, prenosi SEEbiz.

Investitori se nadaju snažnoj kineskoj potražnji i u ovoj godini, nakon što su objavljeni podaci pokazali da je prerada u rafinerijama u najvećem svjetskom uvozniku nafte u prošloj godini porasla tri odsto, dostigavši novi rekordni nivo.

Ohrabruje ih i činjenica da je kineska ekonomija prošle godine porasla uprkos pandemiji koronavirusa.

“Smatra se da će eventualni pad cijena biti kratkog vijeka, jer očekivanja oporavka privrede i potražnje vjerovatno neće splasnuti”, naveli su analitičari PVM-a u bilješci klijentima.

Na tržištima će pomno pratiti i inauguracioni govor novoizabranog američkog predsjednika Joea Bidena, kako bi eventualno saznali detalje najavljenog paketa pomoći u koronakrizi, vrijednog 1,9 biliona USD.

Državne mjere su u fokusu pažnje, posebno nakon što je Međunarodna agencija za energiju (IEA) snizila procjenu potražnje za naftom u ovoj godini, ali i predvidjela oporavak u drugoj polovini godine, na prosječnih 96,6 miliona barela dnevno.

Nadu uliva i vakcinacija protiv koronavirusa, koja bi trebalo da donese olakšanje i u privredi, ali tek za nekoliko mjeseci.

Ulagači će pomno pratiti i izvještaj o američkim zalihama u prošloj sedmici.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) na svojoj internet strani objavila da je cijena barela referentne korpe nafte njenih članica u ponedjeljak iznosila 53,92 USD, što znači da je pala 76 centi u odnosu na prethodni radni dan.

Najčitanije