fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte porasle prema 45 USD

Cijene nafte porasle prema 45 USD

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte porasle su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima prema 45 USD, podržane ohrabrujućim kineskim podacima i pojačanom potražnjom za energentima zahvaljujući ublaženim mjerama suzbijanja pandemije koronavirusa.

Na londonskom tržištu cijena barela je porasla 41 cent u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 44,81 USD. U Njujorku se barelom trgovalo po 56 centi višoj cijeni, od 41,78 USD.

Na početku sedmice trgovce je ohrabrio podatak o blažem padu proizvođačkih cijena u kineskoj industriji u julu, zahvaljujući višim cijenama nafte na svjetskim tržištima i približavanju aktivnosti u industriji pretpandemijskim nivoima, prnosi Hina.

Tržišta su podatak protumačila kao novu naznaku oporavka druge ekonomije svijeta od posljedica pandemije koronavirusa.

Raspoloženje je poboljšao i izvršni direktor Saudi Aramca, Amin Nasser, izjavom da se potražnja za naftom u Aziji oporavlja paralelno postupnom ublažavanju mjera suzbijanja pandemije.

Paralelno sa tim, vodeći proizvođači koordinisano ograničavaju proizvodnju kako bi podržali cijene.

Irak je prošlog petka najavio da će u avgustu i septembru smanjiti proizvodnju za dodatnih 400 hiljada barela dnevno, kako bi kompenzovao višak u prethodnim mjesecima.

To bi značilo da će ispoštovati rezove koje su dogovorili Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njene saveznice.

“To bi poslalo snažan signal tržištu nafte na više nivoa. Ujedno bi zahtijevalo i od međunarodnih firmi koje posluju u Iraku da smanjuju proizvodnju”, kazao je analitičar Commerzbanka, Eugen Weinberg.

Značajniji rast cijena zakočila je neizvjesnost oko američkih fiskalnih podsticaja za ekonomiju u koronakrizi.

Nakon propalih pregovora s Kongresom, američki predsjednik, Donald Trump, potpisao je niz izvršnih uredbi kojima se produžuje isplata naknada za nezaposlene.

Predsjednica Predstavničkog doma, Nancy Pelosi, i ministar finansija, Steven Mnuchin, saopštili su u nedjelju da su spremni ponovo da otvore pregovore o podsticajima.

“Što se više ta priča oteže, to gore po scenario potražnje”, smatra Michael McCarthy iz CMC Markets and StockBrokinga.

Neizvjesnost stvara i kontinuirana napetost u odnosima Vašingtona i Pekinga.

Trump je potpisao izvršne uredbe prema kojima će za 45 dana na snagu stupiti zabrana korišćenja kineskih aplikacija WeChat i TikTok, a najavio je i sankcije za kineske i dužnosnike Hong Konga.

Tržišta će stoga s pažnjom pratiti američko-kineski sastanak o trgovini, koji će biti održan ovog vikenda.

Odvojeno je OPEC objavio da je cijena barela referentne korpe nafte njegovih članica u petak iznosila 44,87 USD, što znači da je bila 30 centi niža nego prethodnog trgovinskog dana.

Najčitanije

CEDIS

U četvrtak zbog radova isključenja struje u više opština

Zbog planiranih radova na mreži, u četvrtak 25. aprila, bez napajanja električnom energijom će...