fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte porasle prema 44 USD

Cijene nafte porasle prema 44 USD

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte porasle su u utorak na međunarodnim tržištima na blizu 44 USD, nakon što je američki predsjednik Donald Trump stišao napetost u vezi statusa trgovinskog sporazuma Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Kine.

Na londonskom tržištu cijena barela je nakon podna bila u plusu 81 cent u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 43,89 USD. U istom je iznosu porasla i na američkom tržištu, na 41,54 USD.

Tržišta je uznemirila izjava savjetnika američkog predsjednika za trgovinu, Petera Navarra, da je teško postignut trgovinski sporazum s Kinom “završena priča”, prenosi SEEbiz.

Trump je potom napisao na Twitteru da je sporazum “potpuno netaknut”, što je popravilo raspoloženje na tržištima.

Odnosi SAD-a i Kine potonuli su na najnižu tačku u više godina nakon što je pandemija koronavirusa nakon Kine snažno pogodila i SAD.

Trump i njegov kabinet u više navrata su optuživali Peking da nije bio transparentan u vezi izbijanja zaraze.

Cijene nafte podržavaju i podaci o sporijem padu ekonomije eurozone u junu, zahvaljujući nastavljenom ublažavanju mjera za suzbijanje pandemije.

Ublažene mjere omogućile su postupno pokretanje poslovanja, a time i opravak potražnje za energentima.

“S obzirom na snagu fizičkog tržišta i na oporavak potražnje za naftom u svijetu, smatramo da će cijene sirove nafte nastaviti rasti”, navela je nordijska banka SEB u bilješci klijentima.

Na strani ponude cijene su podržali podaci o padu broja bušotinskih postrojenja za naftu i plin u SAD-u i Kanadi na rekordno nizak nivo, što otežava nastojanja da se poveća proizvodnja, uprkos podsticaju viših cijena.

“Obim američke proizvodnje na kopnu vratio se na nivo od prije dvije godine, kada je počeo rasti”, naveo je Stephen Innes iz AxiCorp-a.

U SAD-u broj aktivnih postrojenja pao je u prošloj sedmici za deset, na ukupno 189, najniže od juna 2009. godine, pokazuju podaci firme za usluge u energetici Baker Hughes.

U takvim okolnostima Global Research Bank of America (BofA) povisila je procjenu cijena nafte na londonskom tržištu u ovoj godini s 37 na 43,7 USD.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) na svojim internet stranicama objavila da je cijena barela referentne korpe nafte njenih članica u ponedjeljak iznosila 38,96 USD, što znači da je bila 49 centa niža u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Najčitanije