fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte porasle iznad 83 USD

Cijene nafte porasle iznad 83 USD

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte porasle su u četvrtak na međunarodnim tržištima iznad 83 USD, s obzrom na to da je prognoza Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) o posustajanju potražnje na kraju godine smanjila izglede za značajnije povećanje snabdijevanja.

Na londonskom tržištu cijena barela je porasla 63 centa u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 83,27 USD. U Njujorku je cijena barela porasla 63 centa na 81,97 USD, prenosi Hina.

Naftna tržišta pogodila je izjava američkog predsjednika Joea Bidena da njegov Kabinet razmišlja kako da snizi troškove energije da bi se obuzdala inflacija.

Biden je kazao da je od Nacionalnog ekonomskog savjeta zatražio da nađe rješenje za visoke troškove energije, a od Savezne komisije za trgovinu da suzbije tržišne manipulacije u energetskom sektoru kako bi se zakočio rast cijena.

“Inflacija je pojačala pritisak na Bidenov Kabinet da posegne u strateške rezerve nafte”, objasnio je analitičar OANDA-e Edward Moya.

Podaci objavljeni u srijedu pokazali su da je inflacija u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) u oktobru dostigla najviši nivo u 30 godina, od 6,2 odsto, podstaknuta skokom cijena energije, što je pojačalo špekulacije da će američka centralna banka podići kamatne stope, pa je dolar ojačao.

Fokus tržišta se preusmjerio na OPEC, koji je u mjesečnom izvještaju snizio prognozu potražnje u četvrtom tromjesečju za 330 hiljada barela dnevno, na prosječnih 99,49 miliona barela dnevno.

“Nova je pretpostavka da će tempo oporavka oslabiti u četvrtom tromjesečju ove godine zbog povišenih cijena energije”, saopštio je OPEC, a među razlozima snižene prognoze izdvojio je i slabiju potražnju iz Kine i Indije.

Potrošnja će, prema njihovim novim procjenama, premašiti 100 miliona barela dnevno tek u trećem tromjesečju naredne godine, tri mjeseca kasnije nego što su prognozirali u oktobru.

Analitičari procjenjuju da će kartel i njegovi saveznici nakon tih prognoza imati manje sluha za zahtjeve da na tržište izbaci više od planiranih 400 hiljada barela dnevno u decembru i u prvim mjesecima naredne godine.

Odvojeno je OPEC objavio da je cijena barela referentne korpe nafte njegovih članica u srijedu iznosila 83,69 USD, što znači da je bila 99 centi niža nego prethodnog dana.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

ambasador

Kineski Tajvan

Autorski tekst ambasadora Kine u Crnoj Gori, Fan Kuna Kada je riječ o kineskom ostrvu...