fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte porasle iznad 56 USD

Cijene nafte porasle iznad 56 USD

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte porasle su u srijedu na međunarodnim tržištima iznad 56 USD, zbog očekivanja da će novi američki kabinet usvojiti opsežne mjere pomoći u koronakrizi koje će podstaći ekonomiju i potražnju za energentima.

Na londonskom tržištu cijena barela je porasla 46 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 56,36 USD. U Njujorku se barelom trgovalo po 61 cent većoj cijeni, od 53,59 USD.

Kandidatkinja za američku ministarki finansija, Janet Yellen, pozvala je u utorak predstavnike u Kongresu da ne budu škrti u vezi sa pomoći u pandemiji.

Njena poruka podstakla je na tržištu nadu da će novi kabinet snažno podržati privredu, što bi povoljno uticalo i na potražnju za naftom, prenosi Hina.

“Veća fiskalna podrška znači veći rast i veću američku potražnju za naftom. Štaviše, tržište nafte vjerovatno će zabilježiti manjak u ponudi i u prvom tromjesečju, ali i u godini u cjelini”, smatra Eugen Weinberg iz Commerzbanka.

Joe Biden je u srijedu ušao u Bijelu kuću.

Podršku cijenama nafte pružio je i slabiji dolar.

“Takvo okruženje je bilo povoljno za naftu i druge kategorije rizične imovine. Iako potražnju kratkoročno i dalje zasjenjuje slabost i neizvjesnost, budućnost je sve svjetlija”, ocijenio je Stephen Brennock iz PVM-a.

Cijene podržava i očekivanje da će službeni izvještaji pokazati pad zaliha nafte u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) u prošloj sedmici, za skromnih 300 hiljada barela.

Značajniji rast cijena zakočila je zabrinutost zbog ponovnog rasta broja zaraženih Covidom-19.

Peking je najavio još strožije mjere kontrole zbog širenja zaraze, a Njemačka je produžila mjere zatvaranja za većinu trgovina i škola do februara.

Odvojeno je Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) na svojoj internet stranici objavila da je cijena barela referentne korpe nafte njenih članica u utorak iznosila 54,85 USD, što znači da je porasla 93 centa u odnosu na prethodni radni dan.

Najčitanije