fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte porasle iznad 46 USD

Cijene nafte porasle iznad 46 USD

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte porasle su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima iznad 46 USD, podstaknute najavom Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) o 30-odstotnom smanjenju snabdijevanja i ohrabrujućim podacima iz Kine.

Na londonskom tržištu cijena barela je u ugovorima za isporuke u novembru bila viša 60 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 46,5 USD. Na američkom tržištu porasla je 51 cent, na 43,48 USD, prenosi SEEbiz.

Londonsko tržište trebalo bi da završi avgust s rastom cijena, peti mjesec zaredom, a plus će po svemu sudeći bilježiti i tržište u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), četvrti mjesec zaredom.

Trgovci su se danas fokusirali na najavu nacionalne naftne kompanije Abu Dhabija kupcima da će u oktobru smanjiti snabdijevanje 30 odsto, nakon smanjenja od pet odsto u septembru, kako bi UAE ispunili obavezu utvrđenu dogovorom vodećih proizvođača.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njeni saveznici smanjuju snabdijevanje kako bi je prilagodili slabijoj potražnji u vrijeme pandemije koronavirusa. Nedavno su dogovorili i da će zemlje koje su proizvodile više nego što je dogovoreno značajnije srezati proizvodnju.

„Budući da se potražnja postupno oporavlja, to će omogućiti tržištu da lakše apsorbuje višak zaliha s početka godine“, rekao je ekonomist OCBC-a Howie Lee.

Cijene su podstakli i slabiji američki dolar i izvještaj koji je pokazao iznenađujuću snagu kineskog uslužnog sektora, zasjenivši mukotrpan oporavak potražnje od posljedica pandemije koronavirusa i obilnu ponudu u kratkoročnoj perspektivi.

Odvojeno je OPEC objavio da je cijena barela referentne korpe nafte njegovih članica u petak iznosila 45,33 USD, te je pala 48 centi u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Najčitanije