fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte porasle iznad 45 USD

Cijene nafte porasle iznad 45 USD

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte porasle su u srijedu na međunarodnim tržištima iznad 45 USD, podstaknute neočekivano snažnim padom zaliha u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) koji je probudio nade u stabilan oporavak potražnje od posljedica pandemije koronavirusa.

Na londonskom tržištu cijena barela je porasla 67 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 45,17 USD. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 65 centi višoj cijeni, od 42,26 USD, prenosi SEEbiz.

Američki institut za naftu (API) u utorak je objavio da su zalihe sirove nafte u SAD-u prošle sedmice pale četiri miliona barela. Analitičari su očekivali skromniji pad, od 2,9 miliona barela.

Izvještaj je pokazao pad zaliha benzina i derivata. Službeni podaci trebalo bi da budu objavljeni tokom dana.

Cijene je podstakla i snižena procjena američke proizvodnje nafte u ovoj godini. Američka vlada sada očekuje da će proizvodnja pasti 990 hiljada barela dnevno na 11,26 miliona barela dnevno. U julu su procijenili pad na 600 hiljada barela dnevno.

Značajniji rast cijena zaustavila je sve izraženija neizvjesnost zbog zastoja u razgovorima o paketu podrške oporavku američke ekonomije od posljedica koronakrize.

Dobro raspoloženje prigušio je i 11,7-odstotni pad potrošnje goriva u Indiji u julu na 15,68 miliona tona. U odnosu na jun potrošnja je pala 3,5 odsto, pokazali su podaci Ministarstva za naftu i prirodni gas.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) objavila da je cijena barela referentne korpe njenih članica u utorak iznosila 45,21 USD, što znači da je bila 20 centi viša nego u ponedjeljak.

Najčitanije