fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte porasle iznad 42 USD

Cijene nafte porasle iznad 42 USD

Njujork, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte porasle su u četvrtak na međunarodnim tržištima iznad 42 USD, nakon snažnog pada koji je uzrokovalo povećanje zaliha benzina u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), nagovještavajući pogoršanje potražnje u uslovima širenja zaraze koronavirusom.

Na londonskom tržištu cijena barela je porasla 54 centa, na 42,27 USD. U Njujorku se barelom trgovalo po 56 centi višoj cijeni od 40,59 USD, prenosi Hina.

Trgovce je zabrinuo izvještaj vlade u Vašingtonu koji je pokazao da su zalihe benzina u prošloj sedmici pale za 1,9 miliona barela.

Očekivalo se da će izvještaj pokazati njihov pad za 1,8 miliona barela.

U četiri sedmice, zaključno sa 16. oktobrom, ukupne isporuke nafte i naftnih proizvoda, pokazatelj potražnje, pale su 13 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period.

Podaci nagovještavaju slabljenje potražnje za energentima u kotekstu rekordnog broja novozaraženih koronavirusom u nekoliko američkih država i u Evropi, novih mjera zatvaranja i kineskog ograničenja putovanja u inostranstvo kako bi se zaustavilo širenje bolesti.

Izglede za potražnju zatamnjuje i tek slaba nada da će predstavnici u američkom Kongresu postići dogovor s Bijelom kućom o paketu ekonomskih podsticaja.

“Dogovor bi mogao poboljšati potražnju na sedmicu dvije”, rekao je Lachlan Shaw iz National Australia Bank.

Tržišta zabrinjava i moguća prekomjerna ponuda nakon što je izvoz libijske nafte pojačan u oktobru zahvaljujući ukinutim blokadama.

Libijska proizvodnja porasla je na oko 500 hiljada barela dnevno, a vlada u Tripoliju očekuje da će do kraja godine dostići milion barela dnevno.

Odvojeno je Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) objavila da je cijena barela sirove nafte iz korpe njenih članica u srijedu iznosila 40,88 USD, što znači da je pala 16 centi u odnosu na prethodni radni dan.

Najčitanije

policija rotacija

Mladić poginuo u saobraćajnoj nesreći u Sutomoru

Podgorica, (MINA) - Dvadesetjednogodišnji I.J. iz Sutomora poginuo je u saobraćajnoj nesreći koja se...