fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte porasle iznad 27 USD

Cijene nafte porasle iznad 27 USD

London, Njujork, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte skočile su u četvrtak na međunarodnim tržištima iznad nivoa od 27 USD, nakon ocjene predsjednika Sjedinjenih Američkih Država (SAD), Donalda Trumpa da bi Saudijska Arabija i Rusija mogle uskoro postići dogovor o okončanju cjenovnog rata.

Na londonskom tržištu cijena barela je skočila 2,66 USD u odnosu na prethodno zatvaranje, na 27,40 USD.

Na američkom tržištu se barelom trgovalo po 2,05 USD većoj cijeni, od 22,36 USD, piše SEEbiz.

Trump je rekao da je nedavno razgovarao sa zvaničnicima Rusije i Saudijske Arabije, i prema njegovoj procjeni, te dvije zemlje će za nekoliko dana postići dogovor o okončanju cjenovnog rata, smanjiti proizvodnju i podstaći oporavak cijena.

Trump je, takođe, kazao da je pozvao zvaničnike američkih naftnih kompanija u Bijelu kuću, kako bi razgovarali o tome kako pomoći sektoru poharanom padom potražnje za energentima tokom pandemije koronavirusa i cjenovnim ratom Saudijske Arabije i Rusije.

“Cijene nafte u četvrtak su porasle najviše u posljednje dvije sedmice. Dva su faktora ključna, ali ni ona nisu dovoljna da spasu cijene nafte od daljeg pada”, ocijenio je Bjornar Tonhaugen iz Rystad Energyja u bilješci klijentima.

On je objasnio da su prvi faktor nastojanja američke naftne diplomatije prema Saudijskoj Arabiji i Rusiji, a drugi je velika vijest koja je podstakla pozitivno raspoloženje glasina da će Kina ubrzati kupovinu sirove nafte za strateške zalihe.

Ruski predsjednik, Vladimir Putin, je na sjednici Vlade u srijedu istakao da proizvođači nafte i potrošači moraju naći rješenje kako bi se poboljšala izazovna situacija na globalnim tržištima nafte.

Saudijska Arabija podstakla je saradnju proizvođača radi stabilizacije tržišta, ali protivljenje Rusije predlogu da se snabdijevanje dodatno ograniči, izazvalo je previranja na tržištu, rekao je Reutersu nepoznat izvor iz Persijskog zaliva, upoznat sa razmišljanjima Saudijaca.

Neki analitičari smatraju da će put do sporazuma o smanjenju proizvodnje biti dug.

Snabdijevanje naftom iz Saudijske Arabije u srijedu je poraslo na rekordnih više od 12 miliona barela dnevno, saznaje se iz dva izvora iz naftne industrije, uprkos padu potražnje i američkom pritisku na Rijad da prestane tržišta preplavljivati naftom.

Analitičari ING-a smatraju da je to jasan znak da Saudijci nijesu spremni odustati od cjenovnog rata, uprkos tome što Rusi sada govore da neće povećavati proizvodnju s obzirom na trenutno preveliku ponudu na tržištu.

Službeni američki podaci pokazuju da su zalihe sirove nafte u prethodnoj sedmici poskočile za 13,8 miliona barela, najviše od 2016. godine.

Analitičari očekuju da će rasti i dalje budući da rafinerije smanjuju preradu a potražnja za benzinom se strmoglavljuje.

Iz CMC Marketsa, Margaret Yang, smatra da po sadašnjoj cijeni mnoge američke naftne kompanije neće moći da ostvare dobit, pa bi aktivnosti bušenja u Sjevernoj Americi mogle pasti.

Američki proizvođač nafte iz škriljaca Whiting Petroleum, nekada najveći proizvođač nafte u Sjevernoj Dakoti, u srijedu je postao prva žrtva kolapsa cijena, podnijevši zahtjev za zaštitom od povjerilaca.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) u četvrtak objavila da je cijena barela referentne korpe nafte njenih članica u srijedu iznosila 16,87 USD, što znači da je potonula čak 5,74 USD u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Najčitanije