fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte porasle drugu sedmicu zaredom

Cijene nafte porasle drugu sedmicu zaredom

Njujork, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte na svjetskom tržištu porasle su i prošle sedmice, druge zaredom, i kreću se oko najviših nivoa u više od mjesec, jer se oporavak proizvodnje od uragana u Meksičkom zalivu obavlja sporije nego što se očekivalo.

Cijena barela na londonskom tržištu porasla je prošle sedmice 3,3 odsto na 75,34 USD, a na američkom 3,2 odsto na 71,87 USD, prenosi SEEbiz.

Rast cijena najviše je posljedica sporog oporavka proizvodnje u Meksičkom zalivu nakon uragana Ida. Oko 28 odsto američke proizvodnje nafte u tom zalivu i dalje je van funkcije, dvije i po sedmice nakon udara uragana.

„Oporavak traje duže nego što se očekivalo i to je ovih dana bio faktor koji je podupirao tržište“, rekao je analitičar Commmonwealth Banka Vivek Dhar.

Cijene je podržala i prognoza Međunarodne agencije za energetiku (IEA) da bi vakcinacija građana protiv koronavirusa trebalo iznova da podrži potražnju za naftom koju su prigušila pandemijska ograničenja.

IEA prognozira oporavak potražnje za naftom u oktobru i njen rast od 1,6 miliona barela dnevno, koji bi trebalo da se nastavi do kraja godine. Prognoza za cijelu godinu snižena je 105 hiljada barela dnevno, na 5,2 miliona barela dnevno.

Prognoza za narednu godinu skromno je povećana, 52 hiljade barela dnevno na 3,2 miliona barela dnevno.

Prognoze IEA daleko su skromnije od onih Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC), koja u ovoj godini očekuje rast potražnje od gotovo šest miliona barela dnevno, te 4,15 miliona dnevno u narednoj godini.

Značajniji rast cijena spriječila je najava Kine da će u četvrtak održati aukciju na kojoj će prodati oko 7,38 miliona barela nafte iz državnih rezervi.

Teg cijenama bio je i jači dolar. Dolarov indeks, koji pokazuje kretanje američke prema korpi šest ostalih ključnih svjetskih valuta, porastao je dvije sedmice zaredom i dostigao najviši nivo u tri sedmice, a jačanje zelene valute smanjuje kupovnu moć imalaca ostalih valuta, a time i potražnju za naftom.

Cijena barela na londonskom tržištu porasla je od početka godine oko 40 odsto, zahvaljujući oporavku potražnje za naftom uslijed oporavka privrede, ali i OPEC-ovom održavanju proizvodnje ispod pretpandemijskih nivoa.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije