fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte porasle

Cijene nafte porasle

Njujork, London, (MINA-BUSINES) – Cijene nafte porasle su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima iznad 44 USD, nakon zatvaranja više od polovine proizvodnje u Meksičkom zalivu zbog oluja, a trgovce ohrabruju i znaci napretka u razvoju lijekova za Covid-19.

Na londonskom tržištu cijena barela porasla je 32 centa u odnosu na prethodno zatvaranje, na 44,67 USD. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po gotovo nepromijenjenoj cijeni od 42,42 USD, prenosi SEEbiz.

“Cijene su pratile poruke majke prirode – dvije oluje prijete Meksičkom zalivu i zaustavljena je polovina proizvodnje u toj regiji. Dobitke će, ipak, ograničavati prijetnja drugog produženog talasa zaraze koronom“, rekao je Stephen Brennock iz PVM-a.

Naftne kompanije zatvorile su proizvodne kapacitete veće od miliona barela dnevno na američkoj obali Meksičkog zaliva zbog uragana Marca i tropske oluje Laura i evakuisale radnike s više od 100 naftnih
platformi.

Analitičari upozoravaju da oluje ne prijete samo platformama, već i rafinerijama.

“Iako smo trenutno usmjereni na proizvodnju nafte, moramo voditi računa i o aktivnostima prerade u rafinerijama, koje bi mogle biti ugrožene poplavama. Američki dio Meksičkog zaliva ključno je središte za preradu nafte“, podsjeća Warren Patterson iz ING-a.

Podršku cijenama pružio je i izvještaj Financial Timesa da američki predsjednik Donald Trump razmatra ubrzanu proceduru za odobravanje eksperimentalne vakcine za Covid-19, koju su zajednički razvili AstraZeneca i Univerzitet Oxford.

Trump je u nedjelju pozdravio i dozvolu američkog regulatora za lijek koji koristi krvnu plazmu oporavljenih pacijenata, dan nakon što je agenciju optužio da sprječava uvođenje vakcina i lijekova terapija iz političkih razloga.

Svjetska zdravstvena organizacija upozorila je na nizak kvalitet dokaza o djelotvornosti vakcine.

Značajniji rast cijena nafte ograničilo je povećanje broja aktivnih bušotinskih postrojenja u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), prvo od marta i najveće u posljednjih sedam mjeseci.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je objavila da je cijena barela referentne korpe nafte njenih članica u petak iznosila 44,92 USD, te se nije znatnije promijenila u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Najčitanije