fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte pod pritiskom zabrinutosti zbog širenja korone u SAD-u

Cijene nafte pod pritiskom zabrinutosti zbog širenja korone u SAD-u

London, Njujork, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte pale su u utorak na međunarodnim tržištima ispod 43 USD zbog zabrinutosti da će nagli rast broja novozaraženih, posebno u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), zakočiti oporavak potražnje za energentima.

Na londonskom tržištu cijena barela pala je 44 centa u odnosu na prethodno zatvaranje, na 42,66 USD. Na američkom tržištu bila je u minusu 53 centa, kliznuvši na 40,1 USD, prenosi Hina.

“Cijene nafte pale su zbog zabrinutosti da će rast novih slučajeva zaraze koronom u SAD-u ograničiti oporavak potražnje za gorivima”, objavila je banka RBC.

Američke države, njih 16, izvijestile su o rekordnom rastu broja novih slučajeva zaraze Covid-om 19 u prvih pet dana jula, navodi Reuters.

Florida ponovo uvodi određena ograničenja privredi kako bi zaustavila rast broja zaraženih. Visoku stopu zaraze među testiranim građanima bilježe u proteklih sedmicu i Kalifornija i Teksas, dvije najnaseljenije i ekonomski najvažnije američke države.

Novi slučajevi zaraze učestali su i u drugim djelovima svijeta, poput Australije.

Pad cijena nije spriječila ni vijest da je Saudijska Arabija u ponedjeljak podigla zvanične prodajne cijene nafte, što signalizira oporavak potražnje. Neki analitičari smatraju da će taj potez pojačati pritisak na ionako slabe rafinerijske marže.

Američko tržište ima dodatni pritisak zbog neizvjesnosti zbog sudske odluke kojom je u ponedjeljak naloženo zatvaranje cjevovoda Dakota Access, najveće arterije koja prevozi sirovu naftu iz škriljačkog bazena Sjeverne Dakote do Srednjeg zapada i Meksičkog zaliva.

Sud je zatražio zatvaranje cjevovoda zbog zabrinutosti za okolinu.

Od tržišnih izvora u škriljevačkom pojasu Bakken saznaje se da će se zbog zatvaranja naftovoda kapaciteta 570 hiljada barela dnevno dok ne bude izrađena studija o uticaju na okolinu, dio nafte vjerovatno preusmjeriti na željeznicu.

Odvojeno je OPEC objavio da je cijena barela referentne korpe nafte njegovih članica u ponedjeljak iznosila 43,54 USD, što znači da je porasla 61 cent u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Najčitanije