fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte pod pritiskom širenja koronavirusa

Cijene nafte pod pritiskom širenja koronavirusa

London, Njujork, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte pale su u utorak na međunarodnim tržištima usljed zabrinutosti zbog slabljenja svjetske potražnje u uslovima širenja zaraze koronavirusom i prekomjerne ponude, budući da Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njegovi saveznici u avgustu planiraju povećati proizvodnju.

Cijena barela sirove nafte je na londonskom tržištu pala 72 centa, na 43,43 USD. Na američkom tržištu barel je pojeftinio 68 centi, na 40,33 USD, prenosi Hina.

U ponedjeljak je cijena u Londonu porasla 1,5 odsto, a u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) 1,8 odsto, nakon objave podataka o proizvodnoj aktivnosti iznad očekivanja u Aziji, Evropi i SAD-u.

“Vijesti iz Azije i Evrope dolaze u okruženju zabrinutosti da kriza zbog korone vjerovatno neće biti ograničena samo na SAD i Brazil, već i na ostatak svijeta u drugom talasu zaraze”, rekla je Paola Rodriguez Masiu iz Rystad Energy-ja.

Potražnju za gorivima nagrizaju pooštrene mjere zatvaranja u gradovima od Manile do Melburna zbog novih infekcija, dok je Norveška zaustavila promet kruzerima.

Znakovi neravnomjernog rasta potražnje analitičari vide u vjerovatnom prošlosedmičnom rastu američkih zaliha derivata, pokazalo je preliminarno istraživanje Reutersa uoči sedmične objave Američkog instituta za naftu koji će biti objavljen kasnije tokom dana, te američke vlade u srijedu.

Pored toga, članice OPEC-a i njeni partneri, nazvani OPEC+, u ovom mjesecu bi trebalo da povećaju proizvodnju dodajući oko 1,5 miliona barela dnevno na naftno tržište. Američki proizvođači takođe planiraju da ponovo pokrenu zatvorene proizvodnje.

“Većina učesnika na naftnom tržištu očekuje veći pritisak na cijene nafte u uslovima opustošene potražnje zbog COVID-a 19 i dodatnih barela iz OPEC-a +”, rekao je Stephen Innes iz AxiCorpa.

OPEC je u utorak na svojoj web stranici objavio da je cijena barela referentne korpe nafte njegovih članica u ponedjeljak iznosila 44,02 USD, te je porasla jedan dolar u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Najčitanije

Pripreme za ljetnju sezonu su uveliko u toku, a u Telekomu smo kreirali ponudu...