fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte pod pritiskom koronakrize i povećanja proizvodnje OPEC+

Cijene nafte pod pritiskom koronakrize i povećanja proizvodnje OPEC+

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte oslabile su u ponedjeljak uslijed zabrinutosti zbog slabljenja svjetske ekonomije u uslovima širenja zaraze koronavirusom i prekomjerne ponude nakon što su Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njeni saveznici povećali proizvodnju.

Cijena barela sirove nafte na londonskom tržištu oslabila je 40 centi na 43,12 USD, dok je na američkom pala 46 centi na 39,81 USD, prenosi SEEbiz.

U posljednjih mjesec cijena barela na londonskom tržištu kretala se u rasponu između 41 i 45 USD.

Broj novih slučaja koronavirusa nastavlja da raste u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), a na svjetskom nivou broj oboljelih je dostigao skoro 18 miliona. Više zemalja uvodi nove mjere ograničenja ili proširuje postojeće kako bi zarazu stavilo pod kontrolu.

Osim sporog oporavka potražnje za gorivima zbog novog širenja zaraze, ulagače zabrinjava i prekomjerna ponuda OPEC-a i njegovih saveznika, poznatih kao OPEC +.

“Izgleda da raste zabrinutost da će povećanje proizvodnje OPEC+ doprinijeti neuravnoteženosti s potražnjom, s obzirom na mogući sporiji oporavak potražnje za naftom zbog drugog talasa širenja zaraze koronavirusa“, rekao je Harry Tchilinguirian iz BNP Paribasa.

Proizvođači OPEC+ smanjili su proizvodnju od maja za 9,7 miliona barela dnevno. Od avgusta do decembra ti rezovi će biti ublaženi na 7,7 miliona barela dnevno.

Ipak, cijene nafte u određenoj mjeri podstiču podaci da se proizvodna aktivnost u eurozoni povećala u prošlom mjesecu prvi put od početka prošle godine.

OPEC je u ponedjeljak na svojoj web stranici objavio da je cijena barela referentne korpe nafte njegovih članica u petak iznosila 43,02 USD, te ostala gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Najčitanije