fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte pale zbog mjera zaključavanja u Kini

Cijene nafte pale zbog mjera zaključavanja u Kini

London, Njujork, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima ispod 55 USD pod pritiskom zabrinutosti da će nova protivpandemijska ograničenja u Kini ograničiti potražnju za gorivom.

Na londonskom tržištu cijena barela nafte pala je 1,31 USD u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 54,79 USD. U istom je iznosu barel pojeftinio i na američkom tržištu, gdje se njime trgovalo po 51,83 USD.

Trgovci paćljivo prate ponovno širenje koronavirusa u Kini, prenosi Hrportfolio.

“Najveći je izvor zabrinutosti za energetski kompleks trenutno rast broja novozaraženih u Kini. To će baciti sjenku na kratkoročne izglede potrošnje u epicentru rasta svjetske potražnje za naftom”, objasnio je Stephen Brennock iz PVM-a.

Potražnja se u Kini oporavila krajem prošle godine, podižući cijene nafte, dok je u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) i Evropi oporavak bio znatno slabiji. Sada kineski izvor podrške slabi zbog novog talasa zaraze covidom 19 koji je pokrenuo novi krug mjera zaključavanja.

Šangaj je tako u četvrtak izvijestio o prvim slučajeva zaraze u dva mjeseca, a Peking poziva građane da ne putuju za nadolazeće praznike Kineske nove godine, kada desetine miliona ljudi obično kreću u posjetu porodicama.

“Globalna potražnja za naftom mogla bi se neznatno smanjiti u prvom tromjesečju jer su mnoge regije, uključujući mnoge evropske zemlje, ponoo ograničile kretanje”, naveli su analitičari Fitch Ratingsa u bilješci klijentima.

Trgovci očekuju i zvanične podatke vlade u Vašingtonu o zalihama kako bi utvrdili hoće li se podudariti s izvještajem Američkog instituta za naftu (API) koje je neočekivano pokazalo rast zaliha u prošloj sedmici za 2,6 miliona barela.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) na svojoj internet stranici izvijestila da je cijena barela referentne korpe nafte njenih članica u četvrtak iznosila 55,14 USD, što znači da je pala 61 cent u odnosu na prethodni radni dan.

Najčitanije